FIGYELJ AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ ÁRULKODÓ TÜNETEIRE!

Viszketés

A kínzó viszketés az atópiás dermatitisz állandó, jellemző tünete. A vakarózás – pl. a felülfertőzés veszélye miatt is – tovább ronthatja a betegség lefolyását.

Bőrszárazság 

A betegség fellángolásának egyik első tünete a bőrszárazság, ehhez időről időre nedvedző vörös foltok társulhatnak.

Gyulladt,
kirepedezett bőr

Leggyakrabban az arcon, a törzsön és a végtagok hajlati területein jelentkező vörösödés és hámlás, amely később akár a tenyérre, a talpakra és a hajas fejbőrre is kiterjedhet!

Ha mindhárom tünet tartósan vagy ismétlődően fennáll nálad vagy gyermekednél, idős családtagodnál, keress fel bőrgyógyászati szakrendelést vagy felkészült bőrgyógyászt!

TIPP

A bőrszárazság-viszketés-gyulladás tünetegyüttese mellett a betegségre utalhatnak az atópiás dermatitisz jellemző társ-betegségei, mint például a szénanátha, az arc- és orrüregi polipózis vagy az asztma.

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ NEM CSAK GYERMEKBETEGSÉG!

Az atópiás dermatitisz nem csupán egy „kinőhető” gyermekkori bőrprobléma, hanem olyan krónikus betegség, amely bármely életkorban előfordulhat és kialakulhat. A tünetek és a beteg kórelőzménye alapján viszonylag könnyen felállítható a klinikai diagnózis. Ugyanakkor a betegség hátterében álló folyamatokat nehéz kimutatni, mert jelenleg nem létezik olyan specifikus vizsgálat, eszköz vagy teszt, amellyel 100%-os biztonsággal igazolható a betegség hátterében álló összes esemény, folyamat.

Ma már a betegség kezelésére korszerű helyi (krémek, kenőcsök) és szisztémás (gyógyszeres) kezelések elérhetők, ezekről itt olvashatsz részletesen.

A BETEGSÉG GYERMEKKORBAN

 • Minden ötödik magyar gyermeket érinthet a betegség, amelynek megjelenése féléves és kétéves kor között a legjellemzőbb.
 • A betegségnek létezik csecsemőkori, kisgyermekkori, és fiatalkori formája is eltérő tünetekkel és betegségkarakterrel, de a viszketés és a bőrszárazság minden esetben jellemző.
 • Az gyermekek és serdülők életkori stresszhelyzetei (pl. fogzás, iskolaváltás, felvételi, érettségi) ismerten ronthatják a tünetek súlyosságát.
 • A gyakran fellángoló krónikus bőrgyulladás veleszületett hajlam függvénye, elsősorban a bőr szárazsága, szerkezeti eltérései okozzák és hosszabb fennállás esetén allergia  is társulhat hozzá. A betegeknél más atópiás betegségek (asztma, szénanátha, ételallergia) gyakran fordul elő.
 • A betegség korai szakaszában a tünetek jellemzően az arcbőrön és a törzsön jelentkeznek. Ahogy nő a gyermek, úgy a hajlataiba, a tenyerére és talpára is átterjedhet.
 • Gyermekeknél az atópiás dermatitisz alvási zavarokat is okozhat.
Vidd a gyermekedet bőrgyógyászhoz,
ha tüneteket veszel észre a bőrén!

A BETEGSÉG FELNŐTT- ÉS IDŐSKORBAN

 • Magyarországon ötven felnőttből körülbelül egy él atópiás dermatitisszel.
 • A betegség felnőttkori és időskori formáját sokáig nem is vizsgálták, mert jóval ritkábban fordul elő, mint gyermekkorban.
 • A betegség akár felnőttkorban is kezdődhet, kialakulhat; korábbi gyermekkori tünetek és kórelőzmény nélkül is.
 • Felnőttkorban főként a hajlatokban, nyakon, arcon, kézfejeken, lábfejeken jellemzőek a tünetek.
 • A betegségre többféle kezelési megoldás is létezik, amelyek szakember felügyeletével garantálhatják a hosszú távú tünetmentességet. A betegség tüneteinek „fellángolását” megelőző, úgynevezett proaktív kezelés is lehetséges.
Keress fel egy bőrgyógyászt, ha tüneteket
tapasztalsz saját magad vagy idős
családtagjaid bőrén!
Tudtad?

Az atópiás dermatitisz tünetei 3-5 éves kor után enyhülhetnek, vagy akár tünetmentesedhetnek, míg másoknál középsúlyos-súlyos ekcéma formájában állandósulhatnak. Minél fiatalabb korban jelentkezik a betegség, annál valószínűbb, hogy a tünetek enyhítéséhez szakorvosi kezelésre lesz szükség.

 

ISMERD MEG TOPI ÉS KATÓ TÖRTÉNETÉT!

Ha a te gyermeked is érintett, mutasd meg nekik ezt a rövid videót, amely segíthet elfogadni a tünetenyhítő kezeléseket.

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ NEM ALLERGIA!

A veleszületett krónikus bőrgyulladást gyakran tévesztik össze az allergiával, és emiatt az is előfordul, hogy fölösleges teszteket és vizsgálatokat végeznek el a betegen.

Ennek az áll a hátterében, hogy az atópiás dermatitisz tüneteit allergiát is okozó tényezők – így például ételek is – ronthatják, provokálhatják, azokban a betegekben, akiknél allergia is fennáll. Az atópiás dermatitisz és az allergiás érzékenység egyidejű fennállása a súlyosabb betegeknél jellemző. A betegek nagyobb csoportjában az atópiás dermatitisz mellett nem áll fenn allergia.

A felkészült bőrgyógyász segíthet abban is, hogy az atópiás dermatitisz féken tartása érdekében milyen potenciális veszélyforrásokat kerüljünk el a hétköznapokban.

Fontos!

Az atópiás dermatitiszt nem szabad házilag, allergia elleni készítményekkel kezelni!

NEM FERTŐZŐ BETEGSÉG

Az atópiás dermatitisz nem fertőző betegség, de a sérült bőr a vakarás miatt könnyen felülfertőződhet, és ez tovább ronthatja a tüneteket. Ezért nagyon fontos, hogy a kínzó tünetek megjelenése után gyorsan szakorvosi segítséget kapjon a beteg. A gyulladásos, krónikus betegség hátterében genetikai hajlam áll, a kialakulásában pedig közrejátszhat számos külső (pl. életmód) és belső (pl. stressz) tényező.

HOGYAN KELL KEZELNI AZ ATÓPIÁS BŐRT?

A betegség kezelése alapvetően mindig helyi (lokális) terápiával kezdődik. Súlyos, életminőség-rontó tünetek esetén, illetve a betegség fellángolásának megelőzése érdekében szükség lehet belsőleg alkalmazott (szisztémás) kezelésre. A betegség tüneteit enyhítheti az orvosi kontrollal végzett fényterápia is (ez utóbbi nem egyenlő a szoláriummal!).

A gyulladás kezelésének alapját jelenleg a szteroidos és nem szteroid alapú kenőcsök, valamint a bőrszárazságot csökkentő kezelések jelentik. A szisztémás kezelésekhez pedig többféle, az elmúlt évtizedben kifejlesztett modern – nem szteroidalapú – gyógyszer és biológiai terápia áll a bőrgyógyászok rendelkezésére.

Fontos

A szteroidos és nem szteroidos gyulladáscsökkentő krémek és kenőcsök alkalmazása a betegség egyik leghatékonyabb helyi kezelési formája. Gyakori, de megalapozatlan tévhit, hogy az orvosi utasítások betartásával végzett külsőleges szteroidos kezelés egészségkárosodást okoz.

A kezelések típusai

Bőrápolás

Az atópiás dermatitiszt olyan, elsődlegesen speciális bőrápoló szerekkel és lipokrémekkel kezelik, amelyek segítik a bőr védelmi funkciójának helyreállítását, pótolják a szükséges zsírsavakat, és tisztán tartják a bőr felületét.

Gyulladásgátló kezelések

A fellángolások idejére a bőrgyógyász külsőleg alkalmazott kortikoszteroid és nem szteroid alapú készítményeket írhat fel, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatásukkal segítenek.

Fényterápia

Az atópiás dermatitisz tüneteit hatékonyan lehet enyhíteni a bőr felületének speciális UV‑besugárzásával.

Szisztémás gyógyszeres kezelések

Súlyos betegség esetén, amely nem reagál más kezelésekre, léteznek korszerű gyógyszeres és biológiai terápiák a betegség tünetmentesítésére.

Az atópiás dermatitisz tüneteit a kezelésekkel hosszú távon lehet enyhíteni, és akár teljesen megszüntetni is. Kisgyermekeknél a legtöbb esetben már a szakszerű bőrápolás is látványos eredményhez vezethet.

Tévhitek és a valóság

Ez egy fertőző betegség!

Az atópiás dermatitisz nem fertőző betegség. Az atópiás hajlamú gyermeket nem kell távol tartani a közösségtől. A betegséggel kapcsolatos hiteles információkat – akár ezt a weboldalt is – érdemes az óvodában, iskolában is megmutatni.

Ez valamilyen ételallergia lesz!

Főleg gyermekeknél a szülői „diagnózis” és a nem vényköteles, allergia elleni „házi kezelés” nem segít. Az atópiás dermatitisz nem allergia, bár az is csatlakozhat hozzá.

Úgyis kinövi a gyerek!

A korral a betegség tünetei enyhülhetnek, de ha csak erre várunk, azzal a gyermeket kínzó, tünetes időszakot nyújtjuk el, és kockáztatjuk a különböző allergiák kialakulását. A betegség már kisgyermekkortól hatékonyan kezelhető.

Felnőttkorban nem fordul elő!

Az atópiás dermatitisz olyan krónikus betegség, amely bármelyik életkorban jelentkezhet, és lefolyását nem lehet előre megjósolni. Az sem látható előre, hogy milyen gyakorisággal és intenzitással térnek majd vissza a tünetek. Proaktív terápiával a tünetek „fellángolását” is meg lehet előzni.

Egy kis viszketés miatt nem kell orvoshoz menni!

A viszketés a gyermekeknél biztosan vakarózást vált ki, ami fertőzésnek teheti ki az érintett sérülékeny bőrfelületet, ráadásul a gyermek nyugodt pihenését is zavarhatja. A kínzó tünetek csökkentésével a felülfertőzés kockázata is csökkenthető.

ATÓPIÁS DERMATITISZ CENTRUMOK

Budapest

SE Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika, Atópiás Dermatitisz Szakrendelés

Cím: 1085 Budapest, Mária u. 41.
Tel.: 1/459-15-00

Heim Pál Gyermekkórház, Bőrgyógyászat Osztály

Cím: 1089 Budapest, Üllői út 86.
Tel.: 1/ 459-91-00

Debrecen

Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Bőrgyógyászati Klinika, Allergológiai Szakrendelés

Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.
Tel.: 52/255-602

Kaposvár

Kaposi Mór Oktató Kórház, Bőrgyógyászati Osztály, Atópiás Dermatitis Szakrendelés

Cím: 7400 Kaposvár, Tallián Gy. utca 20-32.
Tel.: 82/ 501-300 – 1700 mellék

Kecskemét

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Atópiás Dermatitis Szakrendelés

Cím: 6000 Kecskemét, Csabai Géza Krt. 21.
Tel.: 76/ 519-830

Miskolc

B.A.Z. Megyei Központi Kórház Szent Ferenc Tagkórház, Bőrgyógyászati Osztály, Atópiás Dermatitis Szakrendelés

Cím: 3529 Miskolc, Csabai kapu 42.

Tel.: 06-46/555-800/25869-es mellék

Pécs

PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, Atópiás Dermatitis Terápiás Centrum

Cím: 7632 Pécs, Akác u. 1.
Tel.: 72/536-870

Szeged

SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Atópiás Dermatitis Szakrendelés

Cím: 6720 Szeged, Korányi fasor 6.
Tel.: 62/545-274

Szombathely

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szombathely, Atópiás Dermatitis Terápiás Centrum

Cím: 9700 Szombathely, Markusovszky Lajos u. 5.
Tel.: 94/ 311-542

Ha új beteg: – 5671 mellék, Dr Telegdy Enikő rendelése.

Ha már terápiát kap: – 5249 mellék, Ambulancia

Győr

Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház – Atópiás Dermatitis Ambulancia

Cím: 9024 Győr, Szent Imre u. 41. 3. emelet
Tel.: 96/507-900/8568, 8569, 8570-es mellékek

Időpontkérés: a call centeren keresztül 96/507-928-as számon, vagy a www.petz.gyor.hu honlapon keresztül.

Veszprém

Csolnoky Ferenc Kórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia

Cím: 8200 Veszprém, Kórház u. 1., A – épület, III. emelet.
Tel.: 88/556-305

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosító munkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.