Három betű,
tucatnyi
veszély

Amit a nemi úton
terjedő fertőzésekről
tudnod kell

Az STD-k, vagyis a nemi úton terjedő betegségek nem véletlen fertőzések.
Bizonyos rizikócsoportoknál magasabb a valószínűségük, de minden szexuálisan aktív ember számára veszélyt jelenthetnek. A tudomány mintegy 30 ilyen betegséget ismer, de közülük csak néhány érint igazán sok embert. Ezekről mutatjuk most meg a legfontosabb tudnivalókat.

Két dolog biztos


Az STD-k ellen
van védelem!

Megfelelő partnerválasztás, megfontolt szexuális aktivitás és óvszerhasználat!


Minden STD-re
létezik hatékony
gyógymód vagy kezelés

Időben felfedezve még a veszélyes, véglegesen nem gyógyítható betegségek is jól kezelhetők. Felismerésükben a rendszeres szűrővizsgálatok vagy tesztek segítenek.

HIV-FERTŐZÉS

Az 1980-as évek óta van jelen a HIV-vírus, amely az immunrendszer első vonalát támadja, emiatt a HIV-fertőzés sok más súlyos immunológiai és daganatos betegség előszobája.
Legismertebb következménye az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes), amely jellemzően évekkel a vírusfertőzés után jelenik meg.

Többet akarok tudni!

A HIV-fertőzés kezelhető

A HIV-fertőzés gyógymódját még nem ismerik, de nagyon hatékony terápiás megoldások léteznek ellene, melyekkel megelőzhetők az immunrendszeri szövődmények, és minimálisra lehet csökkenteni a fertőzöttek testében a vírusok számát. Ahhoz azonban, hogy valaki HIV-betegként hosszú és tünetmentes életet éljen, időben kell diagnosztizálni a fertőzést.
Ehhez Magyarországon a megyei szűrőpontok gyorstesztje jelentheti az első lépést.

Honnan tudhatom, hogy elkaptam-e?

A HIV-vírus elsődlegesen szexuális úton terjed. Főként azokat veszélyezteti, akik védekezés nélkül, gyakran és szabadon létesítenek új szexuális kapcsolatot. Fertőzés után már néhány héttel influenzás tünetek tapasztalhatók, melyek kezelés nélkül elmúlnak, és akár hosszú tünetmentes időszak követheti őket. A szűrés egyrészt azért létfontosságú, mert a HIV+ státusz ismerete teszi lehetővé a hatékony gyógyszeres kezeléseket.

Másrészt, mert a fertőzésről tudva azzal is tisztában leszünk, hogy mi magunk is veszélyeztethetünk másokat. Fontos, hogy a HIV nem válogat, ezért a szakemberek minden szexuálisan aktív embernek azt javasolják, hogy időről időre, évente legalább egyszer menjen el a szűrésre.

Gonorrea

Az egyik legismertebb szexuális úton terjedő betegség. A más néven tripper vagy kankó kórokozója a Neisseria gonorrhoeae baktérium. A betegség, amit okoz, alattomos lehet, mert a torokban vagy az ánuszban megbújva tünetek nélkül is fertőzhet, ugyanakkor jól gyógyítható.

Többet akarok tudni!

jól kezelhető betegség

A kórokozót mintavétel után orvosi laboratóriumokban mutatják ki. Ehhez azonban – ha fertőzésre gyanakszunk – érdemes célzottan bőr- és nemibeteg gondozó (BNG) állomáson jelentkezni. Itt mintákat vesznek a nemiszervek nyálkahártyájáról, szükség esetén torokból és végbélnyílásból. A gonorrhoea antibiotikum-terápiával jól kezelhető. A terápiát követő gondozás folyamata általában három hónapig tart, de gyógyultnak csak az orvos nyilváníthatja a fertőzött beteget.

Gyanú esetén keresd a szűréseket és a segítséget a megyei BNG-állomásokon, vagy a betegséggel kiemelten foglalkozó hazai kórházakban.

Férfiak és nők

A gonorrea más tüneteket okoz férfiakban és nőkben. A férfiaknál a húgycsőben jelentkező viszkető, égő érzés, folyás és fájdalmas vizeletürítés jelezheti a problémát. Veszélyt az okozhat, ha nem kezelik a betegséget, mert a külső és belső nemi szerveket károsító szövődményei lehetnek, emellett – bár ritkán – egyéb szervekben, pl. ízületekben is okozhat.

Nőknél akár több hét is eltelhet a fertőzést követően a diagnózisig, a kórokozó kevés tünetet okozva, általában a méhnyakban vagy a húgycsőben okoz fertőzést. Ha nem kezelik, a kórokozó továbbterjedése következtében a méh nyálkahártyájában, a petevezetékekben és a petefészekben okozhat fertőzést, kismedencei gyulladáshoz, méhen kívüli terhességhez vagy akár meddőséghez vezetve.
Gyulladásokat okozhat egyéb belső szervekben is.
Tünetek nélkül is élhetünk vele, de akkor másokat is megfertőzünk.

SZIFILISZ

Az egyik legrégebben ismert nemi úton terjedő betegség, a Treponema pallidum baktérium okozza. Bár a tünetekkel járó időszaka rövid, kezelés nélkül súlyos – akár vaksággal vagy bénulással járó – szövődményei lehetnek. Ne vegyük félvállról!

Többet akarok tudni!

Honnan tudhatom?

A fertőzés után hetekkel (átlagosan 3 héttel) jelentkeznek az első tünetek: a behatolási kapuban (általában a nemi szervek környékén) kialakuló fájdalmatlan sebek, fekélyek. Ezek akár kezelés nélkül is elmúlhatnak Több hetes tünetmentes időszak után (a fertőzés 8-9. hetében) megjelennek a jellegzetes bőrtünetek testszerte, barnásvörös foltok, göbcsék formájában, melyet nyirokcsomó megnagyobbodás kísérhet.

Ezek a tünetek is elmúlhatnak kezelés nélkül, azonban a már említett későbbi súlyos szövődmények elkerülése érdekében a kezelés alapvető fontoságú. Tudj meg többet!

Gyógyítható, de türelem is kell hozzá

A szifilisz diagnózisa és kezelése a bőrgyógyász feladata, a feltételezett diagnózis megerősítéséhez vérvétel bizonyos esetekben pedig speciális mikroszkópos, esetleg PCR-vizsgálat szükséges. A szifilisz kórokozója elég érzékeny, így akár a szappanos víz is elpusztíthatja. Fertőzés esetén azonban, a diagnózist követően penicillin-kúrára van szükség, a betegség stádiumától függő dózisban. A terápia hatékonyságát és a gyógyulás mértékét kontrollvérvétel során   ellenőrzi a kezelőorvos. A gondozási folyamat azonban  két – bizonyos esetekben három –  évig is tarthat. Szifilisz gyanújával mindig keress felkészült bőrgyógyászt!

Hepatitis

A vírusos májgyulladás B és C típusú vírusa is képes szexuális úton terjedni. A fiatalok már mintegy tíz éve kötelező oltást kapnak a B variáns ellen. Ez akár 15-20 évre is védettséget adhat. A C variáns ellen azonban nincs védőoltás, ezért fontos, hogy ismerjük a veszélyeit.

Többet akarok tudni!

Mikor kaphatom el?

A hepatitis védekezés nélküli szexuális aktus során, intravénás tűhasználattal vagy akár hatóságok által nem ellenőrzött tetováló szalonokban is elkapható. Ha valaki gyakran létesít új szexuális kapcsolatot védekezés nélkül, annak mindenképpen ajánlott a rendszeres szűrés. Fontos, hogy a legtöbb hazai intézményben ez nem ingyenes, de az ujjbegyből vett vérmintából a szakemberek 20 perc alatt kimutathatják a fertőzést.

 

 

 

Hogyan kezelik?

Hepatitis B: akár magától is elmúlhat, de ehhez szakorvosi – hepatológiai vagy infektológiai – ajánlások betartása is szükséges. Ha viszont idült májgyulladást okoz az első időszakban fáradékonysággal és a bőr besárgulásával jelentkező betegség, akkor márkizárólag gyógyszeres
kezelésekkel segíthető elő a gyógyulás.

Hepatitis C: a C variáns fertőzése esetén a legtöbb fertőzöttnél az akut szakasz tünetmentes, azonban hónapokkal a fertőzés után krónikus májgyulladás
alakulhat ki, ami súlyos szövődményeket okozhat.
Magyarországon a becslések szerint 70 ezren hordozzák hepatitis C-t, ám az érintettek fele nem is tudja, hogy fertőzött, noha a modern terápiákkal a legtöbbször gyógyítható a betegség.

HPV

A kórokozót sokan ismerik “egyszerű” vírusként, azonban évtizedek óta ismert, hogy a humán papillómavírus bizonyos típusai  a méhnyakrák fő okozói.

 

Többet akarok tudni!

Miért alattomos a HPV?

Az alacsony kockázati típusba tartozó vírusok okozzák a nemi szervi szemölcsöket, de sok esetben – főként a magas kockázati típusba tartozó vírusok – tünetmentes fertőzést okozhatnak. Nemcsak  a nők, hanem férfiak is hordozhatják – becslések szerint egyes országokban a férfiak mintegy fele hordozza is – és nem csak továbbadhatják, de ritkán kifejlődhet náluk is a laphámrák nevű betegség. A magyar adatok ennél kisebb arányt mutatnak, de így is tudnod kell: a magyar nők akár harmada is vírushordozó lehet. 

Ezért is javasolt a HPV elleni védőoltás.

Tudj meg többet!

Rákot okoz?

Ha valakiben kimutatják a humán papillómavírust, nem jelent rákbetegséget. Bizonyos esetekben a szervezet maga is képes hosszú évek alatt megszabadulni a vírustól. Ha ez nem történik meg, a HPV beépülhet a DNS-be, és az érintett sejteknél kiválthatja a daganatos betegséget. Gyógyszer sajnos nincs ellene, a szövődményeket csak műtéti úton és onkoterápiával tudják kezelni. Legfontosabb ellenszere a védekezés – leginkább óvszerrel. Mivel orálisan is képes terjedni, fontos, hogy már fiatalon mindenki megkapja a HPV elleni védőoltást, amely Magyarországon is elérhető.

CHLAMYDIA

Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Mivel a nők kétharmada, a férfiaknak pedig mintegy fele tünetmentes, csak Magyarországon évente kevesebb mint 1000 esetet jelentek a valódi fertőzések száma ennél jóval magasabb.

 

.

 

 

Többet akarok tudni!

Ha tüneteket okoz, az elsősorban vizelési fájdalmakat jelent. Később következhet a méhnyakgyulladás és a húgycsőgyulladás, és ezek szövődményeként felléphet az ízületi gyulladás és a kötőhártya-gyulladás. A legsúlyosabb következmény mindkét nem esetében a meddőség lehet.
A gumi óvszer használata a legfontosabb védekezési mód a chlamydia ellen, különösen alkalmi kapcsolatok esetén. A diagnosztizált betegség akár néhány napig tartó antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, ezért rendkívül fontos, hogy gyanús tünetek esetén szakorvoshoz fordulj!

HOL ÉS HOGYAN KAPOK SEGÍTSÉGET?

Mindegyik szexuális úton terjedő betegségnél elsődleges a megelőzés, és a rendszeres, időben elvégzett szűrés. Erre a hazai bőrgyógyászati intézmények és a nemibeteg-gondozó állomások készültek fel leginkább Magyarországon. Egyes betegségeknél, mint a HIV, ingyenes és anonim szűrésekre is lehetőség van. Más fertőzéseknél (pl. szifilisz) meg kell adnunk a személyes adatainkat, vagy akár fizetnünk is kell a szűrővizsgálatért (hepatitis). Ha valaki rizikócsoportba tartozik és/vagy tüneteket észlel magán, a szűrések sokkal inkább létfontosságúak!
Mivel az ilyen betegségek kezelése jelentősen eltér egymástól, van, hogy egyszerű gyógyszeres terápiát írnak elő, a súlyosabb megbetegedéseknél viszont általában egy, a beteget segítő és információval ellátó gondozót is kijelölnek.
Az STD-betegségek esetében sajnos természetes, hogy az érintettek szégyellik magukat, és nem tudják, kivel beszéljenek a bajokról.

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosító munkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.