A pikkelysömörrel enyhe formájában is nehéz együtt élni. Ha pszoriázissal élsz, azt is tudod, hogy egy fellángolás idején a viszkető, kirepedező bőr és a fájdalom bénító. Kimaradsz a munkából vagy akár a szeretteid életéből is.
Ezért tudnod kell: a tünetek enyhíthetők, sőt a tünetmentesség is elérhető a megfelelő terápiákkal. Ezeket a fel- készült hazai bőrgyógyászoknál és a pikkelysömörre szakosodott terápiás centrumokban érheted el. Ha az általad is igénybe vehető segítséggel felvetted a harcot a tünetekkel, a betegség okozta korlátokat is lebonthatod, és újra teljes életet élhetsz!

 

TÖBBET AKAROK TUDNI! Mutasd a pszoriázis centrumokat!

PIKKELYSÖMÖRREL ÉLSZ?

Ha már diagnosztizálták a pikkelysömört, de az eddigi terápiák nem hoztak tartós enyhülést, kérdezz rá kezelőorvosodnál a pszoriázis centrumokra.
A centrumokban kiemelt szaktudás és a hazai pikkelysömör-gyógyászat leghatékonyabb terápiás megoldásai várnak, akár a teljes tünetmentességig segítve téged.

PIKKELYSÖMÖR-GYANÚS TÜNETEID VANNAK?

A pszoriázis bonyolult betegség. Lehet, hogy jó ideje küzdesz a tüneteivel, vagy akár már több bőrgyógyásznál is jártál a kínzó fellángolások miatt, de még nem derült ki egyértelműen, hogy pikkelysömöröd van-e. Keresd a hazai pszoriázis centrumokat, ahol a legjobb szakemberektől kaphatsz válaszokat.

HOGYAN JELENTKEZIK A PIKKELYSÖMÖR?

BŐR- ÉS KÖRÖMTÜNETEK

A betegség legismertebb formája a fejbőrön, a könyök és térd, illetve a hajlatok környékén megjelenő vörös, megvastagodott viszkető, égő, pikkelyes elváltozás és hámlás. Ehhez társulhatnak a körmöket is érintő és deformáló tünetek. A bőrelváltozások mérete és kiterjedtsége, illetve megjelenésük gyakorisága alapján sorolják a betegséget különböző súlyossági fokozatokba. A pikkelysömör tünetei nem mindenkinél jelentkeznek egyforma gyakorisággal. Míg egyeseket folyamatosan kínoznak a tünetek, másoknál előfordulhatnak több hónapos, tünetmentes időszakok, melyeket intenzív és akár fájdalmas fellángolások követnek.

TÁRSBETEGSÉGEK

A pikkelysömörnek számos társbetegsége ismert. Mivel a betegség immunrendszeri eredetű, a problémák jelentkezhetnek magasvérnyomás-betegséggel, elhízással, 2-es típusú cukorbetegséggel. A leggyakoribb azonban a pszoriázissal együtt járó ízületi gyulladás. Sőt, számos eset ismert, amikor az ízületi tünetek mellett nem is jelentkezik a bőrelváltozás. Az ilyen betegeknél rendkívül körültekintő orvosi vizsgálatok szükségesek a pikkelysömör azonosításához.

HÁNY TENYÉRNYI A PIKKELYSÖMÖRÖD?

A pikkelysömör súlyosságát számos szempont alapján mérlegelik a szakorvosok, a kiterjedtségét azonban a tenyereddel is megmérheted.
Egytenyérnyi terület a teljes bőrfelületed 1 százalékának felel meg.

Enyhe
a bőröd 1–3%-át érintik a tünetek
mérsékelten súlyos
a bőröd 3–10%-át érintik a tünetek
súlyos
a bőröd több mint 10%-át érintik a tünetek

10 tenyérnyi kiterjedtség esetén valószínűleg a hazai pszoriázis-centrumokban juthatsz a leghatékonyabb segítséghez. De már 2 tenyérnyi kiterjedtség esetén is szükséged lehet a bőrgyógyász által előírt terápiára.

SEGÍTSÉG VÁR A PSZORIÁZIS CENTRUMOKBAN

Megérdemled
a tünetmentes életet.

Ebben a felkészült bőrgyógyászati szakrendelések mellett a leghatékonyabban a 10 hazai pszoriázis centrum segíthet.

Ismerd meg a hazai terápiás központokat, és tudd meg, hogyan kaphatsz segítséget!

Mutasd a pszoriázis centrumokat!

Mitől alakult ki?

A tudomány mára bizonyította, hogy a pszoriázis kialakulásában az immunrendszernek és a genetikának is kulcsszerepe van.Többféle esemény is kiválthatja, és a bőr felületén megjelenő gyulladt, viszkető, égő plakkokról is tudjuk, hogy a túl gyorsan (több hét vagy hónap helyett alig néhány nap alatt) fejlődő és lehámlani képtelen felhalmozódott bőrsejtek okozzák. Bár a betegség okait még nem tudjuk tökéletesen felszámolni, az elmúlt évtizedek kutatásai és a gyorsan fejlődő terápiás megoldások elérhetővé teszik akár a teljes tünetmentességet is, és már rövid távon képesek csökkenteni a pikkelysömörös fellángolások gyakoriságát és intenzitását.

Mi váltja ki
a fellángolásokat?

A pikkelysömört és fellángolásait mindenkinél egyedi okok váltják ki. Ami a te tüneteidet súlyosbítja, lehet hogy az másra nincs is hatással. A leggyakoribb kiváltó okok: a bőr sérülései, az immunrendszert érő sokkhatások, a stressz, egy-egy gyulladás vagy fertőző betegség idején, az időjárás (főként a hideg, száraz levegő kevés napfénnyel társulva), sőt bizonyos allergiák és az életünket befolyásoló egyedi környezeti tényezők. Ezek felmérését és számbavételüket dermatológus szakorvossal érdemes elvégeztetni.

Gyermekvállalás pikkelysömörrel?

A pszoriázissal élő, gyermeket váró nők gyakran kételkednek abban, hogy képesek-e az anyai feladatokra. Megfelelő tervezéssel, bőrgyógyász bevonásával és jól megválasztott terhesgondozási programmal a válasz: biztosan!

 • A várandósság többségében nincs hatással a pszoriázissal élő nők bőrtüneteire
 • A baba biztonságát önmagában a pikkelysömör nem veszélyezteti
 • Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a terhesség és a szoptatás alatt is használhatók, alkalmazásukróll a kezelőorvosod tájékoztathat és segíthet döntést hozni

Fontos kérdés, hogy a gyermek örökölheti-e a betegséget. A válasz igen, de az öröklés sok tényezőtől függ. Ha az egyik szülő él pikkely- sömörrel, az öröklés esélye 16 százalék, ha mindkét szülő pszoriázissal él, az öröklés esélye akkor is csupán 50 százalék.

Egészséges babának adhatsz életet pszoriázissal élve is. Fontos azonban, hogy megfelelő terápiás eszközökkel tartsd kontroll alatt a tüneteidet.
Ebben segíthetnek a felkészült bőrgyógyász szakorvosok!

Tudjuk, hogy miért nehéz
pszoriázissal élni

A pikkelysömör nemcsak fájdalmas és kellemetlen, de együtt élni a tünetekkel sokszor okoz lelki nehézségeket, ráadásul a rendszeres orvosi kúrák anyagilag is komoly terhet jelenthetnek. A modern terápiás megoldások a kezedbe adhatják a kontrollt, hogy a pszoriázis ne jelentsen állandó, mindennapos küzdelmet.

 • A fellángolások idején kilátástalannak tűnik a helyzet?
 • Az eddigi kezelések nem hoztak megnyugtató megoldást?
 • Szeretnéd tartósan szépnek látni a bőrödet?

TERÁPIÁK, AMELYEK SEGÍTHETNEK

A pikkelysömörről ma sokkal többet tud az orvostudomány, mint akár csak 10 éve. Ezért az elérhető terápiás megoldások is jóval szélesebb körűek, mint korábban. Ezek közül a szakorvosok azokat vagy azok kombinációját ajánlják majd neked, amelyek a betegség egyedi jellemzői – életmód, családi kórtörténet és egyéni egészségügyi körülmények – alapján a legnagyobb valószínűséggel vezetnek ahhoz, hogy tünetmentes legyél.

HELYI (KÜLSŐLEGES) KEZELÉS

Közvetlenül a bőrön alkalmazható kenőcsöket, krémeket, kozmetikumokat kaphatsz.

FÉNYTERÁPIA

Ellenőrzött körülmények között, kúraszerűen
ultraibolya (UV-) fénnyel sugározzák be a bőrödet.

HAGYOMÁNYOS, SZISZTÉMÁS KEZELÉS

Tabletta vagy injekció formájában bevihető gyógyszerekkel kezelhetnek, amelyek az egész szervezet szintjén gátolják meg a hibás immunműködést, ami a tüneteket okozza.

BIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK

A terápiás centrumokban különleges
és forradalmi gyógykészítményeket kaphatsz, amelyek injekcióban vagy intravénásan (infúzióként) bejuttatva célzottan gátolják az immunrendszer pszoriázist okozó elemeit.

NEM CSAK AZ ORVOSOK SEGÍTENEK

A közvetlen orvosi ellátás mellett számos összetevője van a pszoriázisnak, amelyeket gyógyszerek helyett támogatással és információval küzdhetünk le. Ezért dolgozik az országban számos betegszervezet és pszoriázisklub. Közülük a legnagyobb, a klubokat összefogó Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete (MPKE). Ők a betegekkel és az ország vezető bőrgyógyászati központjaival is folyamatosan kapcsolatban állnak, így mindig a lehető legtöbb és legfrissebb információval segíthetik a gyógyulásodat, illetve a betegség nélküli élet elérését.

Ismerd meg az MPKE
pszoriázissal foglalkozó
oldalát is!

Megnézem!

Vedd fel a kapcsolatot
a lakóhelyedhez legközelebbi
szervezettel, és kérj tőlük
bátran segítséget!

Betegszervezetek

Petes Tamás

alelnök, MPKE

Úgy 30 éve diagnosztizáltak nálam pszoriázist, és jómagam is végigjártam a lehetséges kezelési módokat, kezdve a lokális krémek, kenőcsök használatától a gyógyszeres kezeléseken át a biológiai terápiáig. Sajnos azt nem tudom, hogy kinek-kinek melyik a legmegfelelőbb gyógymód, hiszen ez meglehetősen egyénspecifikus.

Egy dolgot azonban biztosan állíthatok: a civil betegszervezet tagjaként

 • nyilvános helyeken bátrabb, magabiztosabb vagyok;
 • nyitottabb a család, a társadalom felé;
 • együttműködőbb a kezelőorvossal (aktív beteg!);
 • ismerem a legújabb gyógymódokat;
 • tisztában vagyok a kísérőbetegségek jellemzőivel;
 • ismerem a különböző készítmények mellékhatásait (kontraindikációk, gyógyszer-interakciók);
 • kevésbé vagyok hajlamos pszichés-mentális problémákra, depresszióra;
 • tájékozottabb vagyok a betegséget érintő társadalombiztosítási és jogszabályokban;
 • védett vagyok a különböző „álgyógymódoktól, kuruzslóktól”.

Gilbert Csaba

elnök, MPKE

2009-ben kerültem kapcsolatba a pszoriázisos betegekkel Harkányban, ahol a gyógyvízre alapozott kezelési eljárás tudományos vizsgálatában vettek részt. Jómagam szerencsére nem vagyok érintett, de van közeli hozzátartozóm, aki igen.

Az elmúlt 13 évben folyamatosan együtt dolgoztunk az ország pikkelysömörös betegeket tömörítő szervezeteivel, számos rendezvényt szerveztünk, és megannyi kiadványt készítettünk. Az egyesület elnöki tisztségét 2017-ben vettem át. Igyekszünk jó kapcsolatot ápolni és együttműködni a szakmai szervezetekkel, illetve azokkal a cégekkel, amelyek a kezelésekhez szükséges terápiás lehetőségeket biztosítják.

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosító munkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.