Ismerd meg, Ismerd fel!

A melanoma téged is érinthet,
de tudással védekezhetsz ellene

Fényvédelem – Mire figyelj?

A bőrrákos megbetegedések 90-95 százalékáért az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások felelnek. Ezen belül okolhatók a napozási szokások, a szabadban fényvédelem nélkül végzett munka vagy sporttevékenység és a szoláriumozás is. Ráadásul a bőrünket érő UV-terhelés az évek során összeadódik.

Néhány alapszabályt betartva nagyságrendekkel csökkentheted a bőröd UV-terhelését, valamint a bőrdaganatok kialakulásának az esélyét.

Viselj a teljes bőrfelületet takaró, melegben szellős ruházatot.
Viselj kalapot vagy az arcot és a szemet is árnyékoló sapkát.
Tartós szabadtéri tartózkodás esetén használj magas faktorszámú napvédő készítményt.
11 és 15 óra között ne feküdj ki a napra, sőt mindig keress árnyékot!
Soha ne menj szoláriumba!
Kétóránként vagy fürdőzést követően kend be napvédő készítménnyel újra a közvetlen napsütésnek kitett testrészeidet.

Az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások esetében nem az életkor számít. Sokkal inkább az úgynevezett UV-évek száma, vagyis az, hogy egyénileg milyen gyakran és milyen sokat tartózkodtunk természetes (közvetlen napsütésben már gyermekkorunktól) vagy mesterséges (szolárium) UV-fényben. Ez a szám még a hasonló életkorú embereknél is nagyon különböző lehet. Az életmódod és a napozási szokásaid ismeretében valószínűleg jól meg tudod becsülni a saját UV-éveidet, amelynek alapján felmérheted, mennyire vagy kitéve a bőrrák kockázatának. Ezt is vedd figyelembe, amikor a rendszeres önvizsgálatot végzed.

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosítómunkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.