A melanoma az egyik legveszélyesebb bőrrák. Kezelés nélkül rövid időn belül áttétet adhat. Azonban, ha időben felfedezik, eredményesen kezelhető.
A melanomát az esetek 54 százalékában maguk a betegek fedezik fel a bőrükön. Az idejében felfedezett melanomával a betegek túlélési esélye 99%. Sajnos minden harmadik melanomás beteg több mint egy évet vár azonban, mielőtt a gyanús bőrelváltozással orvoshoz fordul. Ezen együtt változtathatunk!

A melanomás esetek több mint háromnegyedéért az UV-sugárzás felel. A fényvédelem szabályainak betartása, a napégés kerülése, a havonta végzett önellenőrzés és az évenkénti, bőrgyógyászati melanomaszűrés a megelőzés fontos része.

A melanomás betegség
megelőzésének
három szintje

Magyarországon évente megközelítőleg 2500 embernél diagnosztizálnak melanomát. Ha tudod, hogyan ismerheted fel a melanomát, időben tudsz bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, így még a melanoma diagnózisa esetén is jók lesznek az esélyeid. A betegség megelőzése három pillérre épül, és közülük kettőben a Tiéd a főszerep!

Fényvédelem

Ismerd meg a napozás és a fényvédelem szabályait. Ha ezeket betartod, csökkenthető a bőrrák kialakulásának a kockázata. Fontos, hogy a bőröd
barnasága nem szempont, ha az egészségedről van szó. Tudj meg többet a kattintás után!
tovább

Önellenőrzés

Ismerd meg a havonta esedékes önellenőrzés szabályait és azt is, hogy mire kell figyelned, amikor átvizsgálod a bőrödet, gyanújelek után kutatva.
Ne feledkezz meg az évenkénti, bőrgyógyász által végzett anyajegyszűrésről se! Kattints, és ismerd meg, hogyan védekezhetsz!
Megnézem

Időben történő kezelés

Amennyiben egy gyanús bőrelváltozást időben ismernek fel, helyi érzéstelenítésben történő sebészeti beavatkozással eltávolítható.
Ha a melanoma áttétet adott a nyirokcsomóba vagy egyéb szervekbe, további műtétre vagy hosszabb gyógyszeres terápiára lehet szükség.
A leghatékonyabb segítségre a hazai melanomacentrumokban van lehetőség. Kattints, és tudd meg, hol találod ezeket!
A centrumokhoz

Még részletesebb információkra van szükséged?
Töltsd le a neked készült tájékoztatónkat!
LETÖLTÖM

Ismerd meg, hogy felismerd!


Tudnod kell, hogy a melanomák 70 százaléka eleve rosszindulatú daganatként jelenik meg a bőrön, és csak 30 százalékuk alakul ki már meglévő anyajegyből. Észre kell venni a megváltozott anyajegyeket és az új, gyorsan növekvő bőrelváltozásokat! Bár a bőr pigmentsejtjeinek daganatos elváltozására számos jel utal, ezek azonosításához bőrgyógyászati szakvizsgálat szükséges. A „rút kiskacsa” módszer segít Neked eldönteni, hogy mikor fordulj szakemberhez.

Az anyajegyek, szeplők megjelenése genetikailag meghatározott, ezért egy-egy ember bőrén jellemzően hasonlóan néznek ki. Ha egy anyajegy nagyon eltér a többitől, az azonnali figyelmeztetés – egy „rút kiskacsa” –, és érdemes megmutatnod szakorvosnak.

A „rút kiskacsa” módszerrel könnyen azonosíthatod a gyanús anyajegyeket vagy bőrelváltozásokat. Ehhez fontos azonban, hogy rendszeresen ellenőrizd a bőrödet. Videóban mutatjuk meg, mit kell ehhez tudnod!

Néhány szabályt betartva sokat
lehet tenni a melanoma ellen.

  • A gyanús bőrelváltozásokat ne hagyd figyelmen kívül, és ne várd meg, hogy súlyosbodjanak!
  • Ne kezdj öngyógyításba, különösen ne a közösségi médiában olvasott tippek alapján.
  • Ha gyanús elváltozást látsz a bőrödön, annak általában oka van. Minél hamarabb fordulj bőrgyógyászhoz!

EZEKRE KÜLÖNÖSEN FIGYELJ
AZ ANYAJEGYEK ELLENŐRZÉSEKOR!

szín, alak
vagy méret
megváltozása
aszimmetrikus
megjelenés
kiemelkedő részlet
vagy dudor
viszkető
érzés
nem gyógyuló
seb

HA A RENDSZERES ÖNVIZSGÁLAT SORÁN A SAJÁT VAGY A CSALÁDTAGJAID BŐRÉN GYANÚS, A TÖBBITŐL ELTÉRŐ ANYAJEGYET TALÁLSZ, NE HALOGASD A BŐRGYÓGYÁSZ FELKERESÉSÉT!

Ha már voltál melanomás

A Szegedi Tudományegyetem kutatása szerint a melanomával kezelt betegek harmada a diagnózis felállítása előtt nem ellenőrizte a bőrét, és nem hallott arról, hogy kezelés nélkül a melanoma súlyos következményekkel járhat. A melanoma veszélyeire figyelmeztetnek a szakemberek. A tapasztalatok azt mutatják azonban, hogy még a melanomás betegek egy része sem figyel eléggé a bőrére és a fényvédelemre.

A melanomás betegek 44 százaléka nem gondolta a diagnózis előtt, hogy súlyos következményei lehetnek a betegségnek.

A melanomával diagnosztizáltak 38 százaléka nem tudott arról, hogy veszélyes betegségről van szó.

A melanomás betegek csupán 13 százaléka beszélgetett orvossal korábban a bőrrákról.

Amennyiben valakit sikeresen kezeltek melanomával, annak a későbbiekben is fokozottan kell óvnia a bőrét. Ezen betegeknél 10% az esélye egy újabb melanoma kialakulásának 5 éven belül. Javasolt a rendszeres önvizsgálat, a fényvédelem szabályainak betartása, valamint a szoláriumozás kerülése.

Tanulj, hogy egészséges maradj! Töltsd le az Euromelanoma új tájékoztató anyagát, hogy megismerd a bőrrák elleni védekezés szabályait!
LETÖLTÖM

Bőrrák nem csak a melanoma lehet

Bőrrák nem csak a melanoma lehet. A bőrrák a leggyakoribb daganatos betegség, amelynek két típusa a melanoma és a nem melanoma típusú bőrrák. Ez utóbbi két leggyakoribb formája a bazálsejtes karcinóma és a laphámrák. A nem melanoma típusú bőrrákok a melanománál sokkal kisebb eséllyel okoznak áttéteket. Minden bőrrákra igaz azonban, hogy a korai felismerés és az időben alkalmazott kezelés adja a legjobb esélyt a gyógyulásra.

Ismerd meg a nem melanoma típusú bőrdaganatokat!

BŐRRÁKTÍPUSOK ELŐFORDULÁSA MAGYARORSZÁGON

Bazálsejtes karcinoma

évente mintegy
17.000
új beteget
diagnosztizálnak

LAPHÁMRÁK

évente körülbelül
4.500
új betegNÉL
FEDEZIK FEL

MELANOMA

évente több mint
2.500
esetben
diagnosztizálják

A melanoma veszélyessége: hazánkban évente megközelítőleg négyszázan halnak meg a melanomás betegség szövődményeiben. Bár a nem melanoma típusú bőrrákok jóval gyakoribbak, kezelhetőségük és túlélési esélyük nagyságrendekkel jobb.

Ritka, de veszélyes típusok

Léteznek a melanomának kevésbé ismert típusai is. Ezek a ritka, de agresszív bőrdaganatok változatos helyeken jelenhetnek meg testünkön, jóval nehezebb őket felismerni, és kialakulásuk nem mindig köthető a bőrt érő UV-sugárzáshoz.
A körmön, a tenyéren és a talpon vagy a nyálkahártyán megjelenő, illetve a szabályos alakú, gyorsan növekvő dudor formájában megjelenő melanomatípusokról külön tájékoztatót készítettünk neked.
Tudj meg többet!

Te felismernéd
a melanomát?

Tudásodat most tesztelheted, sőt kiegészítheted a Szegedi Tudományegyetem melanomakvízével. Kattints!

Melanomakvíz

Melanoma centrumok Magyarországon

Amennyiben melanomát diagnosztizáltak Nálad a bőrgyógyászati vizsgálat során, vagy már megtörtént a sebészi eltávolítás, akkor a további teendők meghatározása érdekében keresd fel valamelyik hazai melanomacentrumot. A szakorvosok további vizsgálatok alapján meg tudják állapítani, hogy a bőrdaganat típusa és a betegség súlyossága milyen további kezelést igényel. További műtétre vagy akár modern gyógyszeres terápiára is szükség lehet, amellyel csökkenthető a betegség kiújulásának rizikója, vagy hatékonyan kezelhető a betegség áttétes formája is.

Budapest

Országos Onkológiai Intézet Dermatoonkológiai Osztály

1122 Budapest, Ráth György u. 7–9.

Tovább

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

1085 Budapest, Mária u. 41.

Tovább

Debrecen

Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Dermatoonkológiai Osztály

4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

Tovább

Pécs

Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika

7632 Pécs, Akác u. 1.

Tovább

Szeged

Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Dermatoonkológiai Részleg

6720 Szeged, Korányi fasor 6.

Tovább

Szombathely

Vas Vármegyei Markusovszky Kórház Onkoradiológiai Osztály

9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.

Tovább