Melanoma: Miért fontos tudnod róla?

A bőrrák a leggyakoribb daganatos betegség. A bőrdaganatok közül pedig veszélyessége miatt kiemelt figyelmet érdemel a melanoma, amely nagyon agresszív betegség, és felnőtteknél már fiatal életkorban is előfordulhat. Időben felfedezve jól kezelhető, azonban ha későn diagnosztizálják, súlyos következményei lehetnek.

A melanomás esetek 86 százalékáért az UV-sugárzás felel, vagyis a napfény elleni védekezés hiánya, a szabadtéri sportolás és munka is kockázatot jelent. Akár egyetlen fájdalmas leégés is elég lehet, hogy beindítsa a rákosodást a bőrödben, amelyre furcsa, szokatlanul viselkedő anyajegyek vagy szeplőnek tűnő, gyorsan növekvő elváltozások hívhatják fel a figyelmet.

Magyarországon évente több mint 2500 embernél diagnosztizálnak melanomát. Sokuknál későn. Ezért fontos, hogy ismerd meg a melanomát, védekezz ellene, ismerd fel a jeleit, és tudd, hogy mikor kell cselekedned, vagyis bőrgyógyász szakorvoshoz fordulnod!

Léteznek a melanomának olyan típusai, amelyek kevésbé ismertek. Ezek a ritka, de agresszív melanomák változatos helyeken jelenhetnek meg testünkön, nem teljesítik az ABCDE-szabályt, és nem lehet közvetlenül a bőrünket érő UV-sugárzáshoz kötni. A körmön, a tenyéren-talpon, a nyálkahártyán vagy a bőrön kialakuló dudoros melanomatípusokról külön fejezetet készítettünk neked.

Tudj meg többet!
Ismerd fel, akár a „rút kiskacsát”!

A melanoma korai felismerése a legfontosabb lépés a gyógyuláshoz vezető úton. Ez azonban nem mindig egyszerű. Fontos tudni, hogy a melanomák 70%-a eleve rosszindulatú daganatként keletkezik a bőrön, és csak 30%-uk alakul ki már meglévő anyajegyből. Bár a bőr pigmentsejtjeinek daganatos elváltozására számos jel utal, ezek azonosításához bőrgyógyászati szakvizsgálat szükséges. Neked a „rút kiskacsa” módszer segíthet eldönteni, hogy mit mutass meg szakembernek.

Az anyajegyek megjelenése genetikailag meghatározott, ezért egy-egy ember bőrén jellemzően hasonlóan néznek ki. Azonban ha egy anyajegy a „rút kiskacsához” hasonlóan nagyon eltér a többitől, az azonnali figyelmeztetés, hogy érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulnod. A másik figyelmeztető jel, ha egy újonnan jelentkező bőrelváltozást észlelsz, mely folyamatosan növekszik.

A „rút kiskacsa” módszerrel te is könnyen azonosíthatod a melanomagyanús bőrelváltozásokat. Ehhez azonban az kell, hogy rendszeresen ellenőrizd a bőrödet.
A nehezen látható bőrterületek (pl. hát, comb hátsó felszíne, fejbőr) vizsgálatához kérd családtagjaid vagy barátaid segítségét!

Ha a rendszeres önvizsgálat során a saját bőrödön vagy a családtagjaid bőrén a többitől eltérő anyajegyet találsz, ne halogasd a bőrgyógyász felkeresését!

Ezekre különösen figyelj az anyajegyek ellenőrzésekor!
szín, alak vagy méret megváltozása
aszimmetrikus megjelenés
kiemelkedő részlet vagy dudor
viszkető érzés
nem gyógyuló sebÍgy vigyázz a bőrödre egyszerűen

Tudjuk, hogy nincs mindig időd részletesen utánajárni a bőröd védelmét szolgáló fontos tudnivalóknak. Ezért egy letölthető digitális összefoglalót készítettünk, amelyet a telefonodon is bárhová magaddal vihetsz. Itt mindent megtalálsz, amit a bőröd védelméről tudni érdemes.

Letöltöm!
Miért kell beszélni a melanomáról?

A melanomát az esetek több mint felében a betegek saját maguk veszik észre.

Időben felfedezve 100 melanomás betegből 99 a diagnózis után 5 évvel is életben van.

Háromból egy melanomás beteg a gyanús elváltozás észlelése után egy évet vár, mire orvoshoz fordul.

A bőrrák nem csak melanoma lehet

A bőrrák a leggyakoribb daganatos betegség, amelynek egyik típusa a melanoma. Az úgynevezett nem melanoma típusú bőrrákok bárkin megjelenhetnek 40 éves kor felett. Két típusuk, a bazálsejtes karcinoma és a laphámrák, amelyek a melanománál jóval gyakoribbak, azonban sokkal kisebb eséllyel okoznak áttétet, és jutnak el a gyógyíthatatlan stádiumba. A melanomát emiatt tekintik
a legveszélyesebbnek az összes bőrdaganat közül. Minden bőrráktípusra igaz azonban, hogy a korai felismerés és az időben alkalmazott kezelés adja a legjobb esélyt a teljes gyógyulásra.

Bőrrák- / bőrdaganattípusok előfordulása Magyarországon

Bazálsejtes karcinoma

évente mintegy
17.000
új beteget
diagnosztizálnak

laphámrák

évente körülbelül
4.500
új beteget
diagnosztizálnak

melanoma

évente több mint
2.500
új beteget
diagnosztizálnak

Bőrrák típusok veszélyessége

melanoma

évente mintegy
400
magyar hal bele
a melanoma
szövődményeibe

Bár a nem melanoma
típusú bőrrákok jóval
gyakoribbak, a túlélési
esélyeik nagyságrendekkel
jobbak.

A melanoma korai felfedezésének aranyszabályai

Bármennyire egészségtudatos és tájékozott vagy, néhány szabály betartásával orvosi tudás nélkül is sokat tehetsz a melanoma ellen.


A bőrelváltozásokat ne hagyd figyelmen kívül, és semmiképp ne várd meg, hogy súlyosbodjanak!
Ne kezeld magad, különösen ne a közösségi médiában olvasott tippek alapján.
Ha elváltozást látsz a bőrödön, annak általában oka van. Mihamarabb fordulj bőrgyógyászhoz!
Ismerd meg, hogy felismerd

Bár a melanoma veszélyeire évtizedek óta próbálják felhívni a figyelmet a szakemberek, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának kutatása szerint a betegséggel diagnosztizált páciensek közül háromból egy sosem ellenőrizte a bőrét, és jelentős volt azok száma, akik nem ismerték a betegséget vagy nem tudták, hogy bőrrákról van szó, ami kezelés nélkül akár halálos is lehet.


A melanomás betegek 44 százaléka nem gondolja, hogy súlyos következménnyel lehetnek a betegségnek.

A melanomával diagnosztizált betegek 38 százaléka nem tud arról, hogy veszélyes betegségről van szó.

A melanomás betegeknek csupán 13 százaléka beszélt valaha orvosával a bőrrákról.

Te felismernéd a melanomát? Tudásodat most tesztelheted, sőt kiegészítheted a Szegedi Tudományegyetem melanomakvízével.
Kattints, és ismerd meg jobban a betegséget,
hogy bármikor felismerd!

MELANOMAKVÍZ
Melanomacentrumok

Országos Onkológiai Intézet Dermatoonkológiai Osztály

1122 Budapest, Ráth György u. 7–9.

https://onkol.hu/betegeknek/fekvobeteg/borgyogyaszati-osztaly/

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

1085 Budapest, Mária u. 41.

https://semmelweis.hu/borklinika/

Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Dermatoonkológiai Osztály

4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

https://dermatologia.unideb.hu/

Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika

7632 Pécs, Akác u. 1.

https://aok.pte.hu/hu/egyseg/320

Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Dermatoonkológiai Részleg

6720 Szeged, Korányi fasor 6.

https://u-szeged.hu/szakk/dermall/jarobeteg-ellatas/onkologiai-ambulancia

Vas Megyei Markusovszky Kórház Onkoradiológiai Osztály

9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.

http://markusovszky.hu/betegellatas/szombathely

Ha melanomát diagnosztizáltak nálad, vagy esetleg már meg is történt a sebészi eltávolítása, akkor keresd fel valamelyik hazai melanomacentrumot. Itt – ha indokolt – a szakemberek további vizsgálatokkal meg tudják állapítani, hogy a bőrdaganat típusa és a betegség előrehaladottsága indokolja-e a további kezelést. Amennyiben igen, akkor műtét vagy modern gyógyszeres terápia is szükséges lehet, melyekkel csökkenthető a betegség kiújulásának rizikója, vagy hatékonyan kezelhető a betegség áttétes formája.

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosítómunkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.