Orvosesztétikai
kezelések

Vedd fel a kesztyűt
orvosi segítséggel
a bőröregedés látható jelei
ellen!

Tájékozódj hiteles forrásból,
válassz orvost esztétikai kezelésedhez!

A bőr öregedésének lassítása, a fiatalos megjelenés elérése egyre több ember számára fontos. Weboldalunkon hiteles, naprakész információkat találsz a különböző orvosesztétikai kezelésekről, mint például a hialuronsavas feltöltés, az izmok ellazításával történő kezelések, vagy a lézeres kezelések.
Fontos szem előtt tartanod, hogy ezek a beavatkozások komoly orvosi, anatómiai ismerettel és gyakorlati, technikai tudásssal rendelkező szakembert igényelnek, aki személyre szabott kezelési tervet tud felállítani egy konzultációt és átfogó arcelemzést követően.
A természetes eredmény és a hosszú távú elégedettség záloga a magasan képzett szakorvos, valamint a komplex orvosesztétikai kezelés a megfelelő anyagokkal és módszerekkel.

Az esztétikus arc ismérvei

megfelelő
arányok
ovális vagy
V-alak
egyenletes bőrszín
pigmentáció
és bőrpír nélkül
rugalmas, feszes
és hidratált bőr

Mindent a bőr öregedéséről

A bőr öregedése, átalakulása természetes folyamat, amely külső és belső tényezők hatására már 25 éves kor körül elkezdődik, bár később válik szembetűnővé.

A ráncok kialakulásának folyamata

  • A bőr elvékonyodik, a kollagén, az elasztikus rostok és számos, a normális működéséhez, hidratáltságához szükséges anyag mennyisége megfogyatkozik – például a hialuronsavé is –, és a bőr veszít rugalmasságából.
  • Az arccsontok zsugorodnak, sűrűségük, volumenük csökken.
  • A bőralja zsírszövettartalma csökken, eloszlása megváltozik, a bőr megereszkedik.
35 éves
45 éves
55 éves

A bőr megereszkedik. Az ismétlődő izom-összehúzódások és szokásunkká váló arckifejezések a bőr megnyúlásához vezetnek. A nem egyenletes pigmenteloszlás miatt pigmentfoltok alakulnak ki, az irhában található faggyúmirigyek és verejtékmirigyek sorvadása, aktivitásuk csökkenése miatt szárazabbá válik a bőr.
Az öregedés jelei az arcon a legszembetűnőbbek. Jellemzően az arc kontúrja is megváltozik: a jellegzetes V-alakú arcforma idővel A-alakúvá válik, az arc alsó része kiszélesedik. Először az arcmimika során működő dinamikus ráncok jelennek meg általában a szem környékén, a két szemöldök között és a homlokon. Később jelentkeznek a statikus ráncok, amelyeket már nyugalmi állapotban is lehet látni.
A hialuronsavas arcfeltöltéssel, az izom ellazításával és a lézerrel történő orvosesztétikai kezelések megoldást jelenthetnek az öregedés folyamatának lassítására.

A legnépszerűbb professzionális orvosesztétikai
kezelések

Töltőanyagos ránckezelés

Hialuronsavas feltöltéssel az arc, a kéz és a nyak bőre számos módon szebbé tehető. A hialuronsav alkalmas ráncfeltöltésre és volumenpótlásra, melynek köszönhetően az arc nemcsak fiatalosabb és üdébb lehet, hanem szimmetrikusabb is. Leggyakrabban a statikus ráncok (pl. az orr és a szájzug közötti redő) csökkentésére, az ajkak feltöltésére, valamint a szem alatti árok megszüntetésére alkalmazzák a hialuronsavas töltőanyagot, ám segítségével az áll, az állív is hangsúlyosabbá, feszesebbé tehető. Természetes és azonnal látható eredménye pácienstől függően akár 6–18 hónapon keresztül is fennállhat. A beavatkozást követően a páciens rögtön visszatérhet mindennapi tevékenységéhez.

Izomellazító ránctalanító kezelés

A kezelés során injekció segítségével az izmot ellazító hatású anyagot juttatnak azokba a mimikai izmokba, amelyek a dinamikus ráncokért felelősek, így csökkentve a bőr ráncolódását. Kiváló a szarkalábak, a homlokráncok, valamint a „mérges” ráncok (glabella) esetén, de izzadás kezelésére és a gyógyászatban (pl. migrén kezelésére, háti és nyaki izomgörcs megszüntetésére, fogcsikorgatás oldására, stb.) is alkalmazzák.
A kezelés hatásának tartama az izomtömegtől, az alkalmazott terméktől és a dózistól függően 4-5 hónap, néha ennél hosszabb is lehet.

Bőrfiatalítás lézerrel és egyéb energia alapú eszközzel

A lézerrel és egyéb fényforrásokkal történő arcfiatalítás során a megfelelő hullámhosszúságú fény a bőrben a kollagén átrendeződését és új kollagén termelődését eredményezi. A fény és az eszköz típusától függően ugyanakkor a bőrerezettség és a pigmentfoltok javulását is el lehet érni, sőt hámlasztásra is alkalmas. A kezelések hatására a bőr feszesebbé, tömörebbé válik, javul a minősége, színe egyenletesebb, megjelenése üdébb lesz, a felszínes ráncok finomodnak. A lézerek mellett egyéb energiaalapú eszközös kezelések is széles körben elterjedtek, mint a plasmage vagy a rádiófrekvencia. Az eredmény már néhány hét múlva érzékelhető, sőt a bőr minősége az új kötőszöveti rostok felépülésével párhuzamosan 2–6 hónapig tovább javulhat. Az új generációs eszközök lehetővé teszik, hogy a gyógyulási idő rövidebb legyen.

FONTOS!

Ha elszántad magad egy orvosesztétikai kezelésre, akkor nagyon fontos, hogy minél szélesebb körű képzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakemberrel konzultálj! Így biztonságos környezetben, ellenőrzött prémiumanyagok felhasználásával kaphatsz személyre szabott kezelést. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esetleges mellékhatások, szövődmények fellépésekor is jó kezekben tudhatod magad.

Az orvosesztétikai kezelések
megoldást nyújthatnak…

fiatalabb, 25–40 éves korban, amikor a cél a szépség fokozása – a beautification – a kontúrok kiemelésével, az arányok és a harmónia javítása. A legnépszerűbb kezelés jellemzően az orcacsont töltése, a „topmodell-megjelenés”, az áll-állkapocs szöglet töltése és a szájfeltöltés.

idősebb, 40+-os korban, amikor a cél az öregedési folyamat következtében kialakult megereszkedések helyreállítása, a további megereszkedések elkerülése – a positive aging. A páciensek leggyakrabban a nasolabiális redő (orr–ajak közötti barázda) kisimítását szeretnék elérni.

férfiak számára, amikor a cél a férfiasabb, határozottabb, karakteresebb, esetleg a frissebb, üdébb, egészségesebb megjelenés – a maszkulinizáció.

veleszületett és szerzett deformitások, aszimmetria, csontszerkezeti eltérések vagy hegek esztétikai célú javítására – korrekció.

Komplex orvosesztétikai kezelés
5 lépésben

1.Szakember, klinika kiválasztása

Az orvosesztétikai kezelések elvégzése orvosi diplomához kötött tevékenység, kozmetikusok nem injektálhatnak sem töltőanyagot, sem izomlazító injekciót a szövetekbe. Bármilyen beavatkozást tervezel az arcodon, a legfontosabb, hogy a biztonságosság legyen az elsődleges cél mind a választott orvost, mind a választott töltőanyagot figyelembe véve. Ha teheted, nézd meg a szakember által kezelt páciensek előtte/utána fényképeit, vagy kérj olyan képeket, amelyeken hasonló külsőre vágyó páciensek szerepelnek.

2.Konzultáció és egyénre szabott kezelési terv

A konzultáció célja az orvos és a páciens közötti bizalom és szimpátia megteremtése, a páciens igényeinek, elvárásainak a feltárása, majd a személyre szabott kezelési terv felállítása. Sor kerül a páciens egészségi állapotának a felmérésére, amikor is őszintén kell beszélni a korábbi műtéteiről, gyógyszereiről, esztétikai kezeléseiről és az alkalmazott anyagokról. Ezt követi egy alapos arcelemzés, bőrdiagnosztikai vizsgálat.
A konzultáció végére megismerheted a választható kezeléseket, azok hatásmechanizmusát, a várható eredményeket és a kockázatokat. Az orvosesztétikai beavatkozás teljes időtartama alatt biztonságban érezheted magad, hiszen addigra minden felmerülő kérdésre megkapod a választ, amelyek segítenek a fizikai és érzelmi felkészülésben egyaránt.

3.Kezelés

Az orvosesztétikai beavatkozás menete és időtartama függ a kezelt területtől és az alkalmazott eljárástól, de minden esetben orvosi rendelőben kell történnie. Az orvos az esetleges sminket eltávolítja, a kezelendő területet megtisztítja, fertőtleníti. Bizonyos esetekben szükséges lehet az érzéstelenítés, ami történhet jégzselével, helyi érzéstelenítő krémmel vagy akár az ideg átmeneti blokkolásával (pl. ajak).
A töltőanyagos, illetve az izomlazító injekciós kezelések minimális kellemetlenséggel járhatnak. A beszúrási pontokban enyhe szúró fájdalom jelentkezhet, a kezelt területeken előfordulhat kissé feszítő, nyomó érzés. A tűszúrások után kialakulhatnak apróbb bevérzések, melyek pár nap alatt felszívódnak.
Beavatkozástól függően a páciensek többsége azonnal visszatérhet normál napi rutinjához.

4.Kezelés utáni teendők

Kezelőorvosod megkér néhány szabály átmeneti betartására. Tűvel történő töltőanyagos vagy izomellazító kezelés után smink felhelyezése nem ajánlott legalább 12 órán át. A kezelések után 2-3 napig kerülni kell az extrém hőhatást (szolárium, napozás, síelés, szauna), valamint az izzadással járó edzéseket. Célszerű az első 2 éjszaka háton aludni, így elkerülhető az arc nyomódása, ami a kezelés során alkalmazott anyagok egyenetlen eloszlásához, duzzanathoz vezethet. Ha váratlan tünetet észlelsz, mielőbb keresd fel az orvosod!

5.Utánkövetés

Kezelőorvosod az orvosesztétikai kezelésedet követő néhány héten belül szükségesnek tarthat egy kontrollvizsgálatot.
A beavatkozás hatása néhány hónap után fokozatosan csökken. A megfelelő eredmény fenntartásához az eljárást akkor szükséges megismételni, ha az öregedés jelei újra láthatókká válnak, illetve a kezelt terület volumene csökken. Az utánkövetés, a frissítés – egyéntől és beavatkozástól függően – 6-12 havonta javasolt.
Az esztétikai kezeléseknek másodlagos kollagénstimuláló hatásuk is van, ezért egyre kevesebb anyagmennyiség szükséges a természetes állapot fenntartásához. Ha úgy döntesz, hogy nem szeretnéd folytatni a kezelést, fontos tudni, hogy a hatás elmúltával nem lesz rosszabb a bőr állapota, mint volt a kezelés előtt, sőt hónapokon át a bőröd minősége jobb marad, mint a kezelés előtt.

Mit tehetek a bőröm egészségéért, fiatalosságáért?

A bőrápolás fontossága
az orvosesztétikai
kezelések szempontjából

A megfelelő bőrápolásnak nagy jelentősége van az orvosesztétikai kezelések előtt és után egyaránt. A beavatkozás előtt hozzájárul a bőr kondíciójának támogatásához, a beavatkozás után segít meghosszabbítani a kezelés hatását. A fényvédelem és a bőr védelmi funkcióját támogató hidratáló napi bőrápolási rutin mellett nagy szerepet kapnak az öregedésgátló termékek is. Ezek két fő típusát különböztetjük meg: antioxidánsok és a sejtműködést befolyásoló hatóanyagok. Az antioxidánsok gazdagok C-, B- és E-vitaminban, flavonoidokban, ezzel növelik a fényvédelem hatékonyságát, erősítik a bőr védelmi rendszerét az agresszív külső hatásokkal szemben, továbbá csökkentik a bőrpírt és a -gyulladást.
Bizonyítottan hatékony sejtműködést szabályozó hatóanyag a retinoid, ami segíti a bőr sejtjeinek megújulását, segíti a kötőszövet regenerálódását.

TIPPEK

Így őrizd meg fiatalos megjelenésed, és tedd
tartósabbá orvosesztétikai kezelésed eredményét!

Használj az évszaknak megfelelő, professzionális bőrápoló, hidratáló termékeket.

Mindig alaposan tisztítsd le az arcod, használj reggel és este arctonikot.

Évszaktól függetlenül iktasd be bőrápolási rutinodba a fényvédő használatát.

Ügyelj a kiegyensúlyozott, antioxidánsokban gazdag táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

Figyelj a hidratálásra, fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot.

Kerüld a szervezetet érő olyan káros hatásokat, mint az alkohol, a dohányzás és a stressz.

Kerüld az UV-sugárzást, a szoláriumot.

Használj az évszaknak megfelelő, professzionális bőrápoló, hidratáló termékeket.

Mindig alaposan tisztítsd le az arcod, használj reggel és este arctonikot.

Évszaktól függetlenül iktasd be bőrápolási rutinodba a fényvédő használatát.

Ügyelj a kiegyensúlyozott, antioxidánsokban gazdag táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

Figyelj a hidratálásra, fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot.

Kerüld a szervezetet érő olyan káros hatásokat, mint az alkohol, a dohányzás és a stressz.

Kerüld az UV-sugárzást, a szoláriumot.

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosító munkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.