Sebkezelési
kisokos

Amit a sebgyógyulásról
tudnod kell

A bőr

A bőr a legnagyobb szervünk, amely testünket védi a külső behatásokkal szemben. Felületes sérülések esetén öngyógyításra képes. 

A bőr kisebb sérülései néhány nap alatt spontán gyógyulnak, a mélyebb sebek azonban szakszerű ellátást igényelnek.

A sebgyógyulás alapjai

Felületes sérülés, horzsolás
3-6 nap alatt heg nélkül gyógyul

Mélyebb seb
5-14 nap alatt heggel gyógyul

krónikus, nem gyógyuló sebek
6 hét elteltével sem gyógyuló sérülések

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a bőrsérülés hámhorzsolásnál mélyebb, vagy erős vérzéssel jár.

Mi a sebgyógyulási zavar?

Sebgyógyulási zavarról beszélünk, ha a bőr sérülése lassan, vagy egyáltalán nem gyógyul, a bőr regenerálódása 6 hétnél tovább tart (krónikus seb).

Sebgyógyulási zavar okai

Sebgyógyulási zavart okozhatják külső tényezők, például fertőzés, vagy nem megfelelő ellátás, lehetnek belső okok például társbetegségek vagy immunológiai betegség.

A sebek formái

Akut sebek:
a mechanikai sérülés vagy hő hatására, illetve a sebészeti beavatkozások miatt keletkező sebek.

Krónikus seb:
A 6 hét alatt nem gyógyuló sebek. Leggyakoribb krónikus sebek: vénás, artériás, diabéteszes sebek, felfekvés okozta sebek.

A sebellátás a sebgyógyulás
különböző fázisaiban 

1

Gyulladásos fázis

Ekkor a seb kitisztítása, tisztán tartása és az elhalt szövetek eltávolítása a cél. Hidrogél, nagy nedvszívó képességű és/vagy tengerialga-kivonatot tartalmazó sebfedők javasoltak.

2

Sarjszövetképződési szakasz

A sebalap pirosas színű a képződött sarjszövet és annak gazdag kapillárishálózata miatt. A sarjszövetképződést elősegítő sebfedők javasoltak, pl. hidrokolloid vagy habállagú kötszer.

3

Hámosodási fázis

A bőrsejtek fokozatosan benövik a sérült területet, a seb záródik. A hámosodást elősegítő krémek, sebfedők javasoltak, pl. impregnált lap, filmállagú kötszer.

Elhúzódó sebgyógyulás,
krónikus sebek

Miért nem gyógyul a sebem?

A 6 hétnél tovább gyógyuló krónikus sebek speciális kezelést igényelnek.
A krónikus sebek általában az alsó végtagon alakulnak ki, melynek oka legtöbbször artériás vagy vénás betegség, diabétesz vagy felfekvéses sebek. Gyakori krónikus seb a felfekvéses seb, mely jellemzően a keresztcsont felett alakulhat ki ágyhoz kötött immobilis betegeknél.

A krónikus sebek kezelése

Kivizsgálás:
Alapvetően fontos a krónikus seb okának feltárása és a bőrgyógyászati, belgyógyászati, sebészeti kivizsgálás. A krónikus sebek rendszeres szakorvosi kontrollja javasolt. A kezeléshez felírt speciális kötszerek pontos alkalmazását szintén egészségügyi szakember segíthet elsajátítani.

Kezelés:
Ha a nehezen gyógyuló seb nem fertőzött, és nincs gyulladásban, a rendszeres sebtisztítás, valamint a sebgyógyulást elősegítő szerek alkalmazása akkor is elengedhetetlen. Felületi sebtisztításra fiziológiás sóoldat, esetleg tiszta csapvíz, és minden tisztítás után sebgyógyulást segítő szerek vagy intelligens kötszerek, sebfedők alkalmazása javasolt.
A krónikus sebek kezelése akár hónapokig is tarthat, ezért fontos, hogy időnként szakorvos felügyelje.

Intelligens kötszer

A modern kötszerek közé soroljuk az intelligens sebfedőket, melyeket a seb állapotának megfelelően kell kiválasztani. Ebben a szakorvos tud segíteni. A jól kiválasztott sebfedő megfelelő mikrokörnyezet biztosításával segíti elő a sebgyógyulás folyamatát. Tehát a sebgyógyulás különböző fázisaiban eltérő sebfedőket javasolt alkalmazni. Egyes sebfedők a sebváladék felszívásában játszanak szerepet, mások a szövettörmelék feloldásában vesznek részt, mások a sarjszövetképződést és a hámosodást segítik.

Bár az intelligens sebfedők vény nélkül megvásárolhatók, mégis érdemes a használatukról szakorvossal, vagy sebkötözésben jártas egészségügyi szakemberrel konzultálni. Csak a megfelelően kiválasztott sebfedő tudja hatékonyan elősegíteni a gyógyulást.
Intelligens kötszert a szakorvos felírhatja a kötszerfelírás szabályai szerint, társadalombiztosítási támogatással.

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosító munkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.