Ritka, de veszélyes
melanomák

Ne csak az anyajegyekre figyelj

Erre is figyelj!

Ha már foglalkoztál a bőröd nyári fényvédelmével vagy a bőröd ellenőrzésével, valószínűleg tudod, hogyan keress a rút kiskacsa módszerrel gyanús elváltozásokat. A melanomának léteznek azonban olyan ritkább változatai, amelyek eltérnek a furcsán viselkedő és a többitől eltérő megjelenésű anyajegyektől. Kialakulásukért elsősorban genetikai tényezők tehetők felelőssé, és kevésbé az UV-sugárzás.

Önellenőrzés

Ha ellenőrzöd a bőrödet, azokon a testtájakon is érdemes lehet melanoma után kutatnod, amelyeket ritkán ér a napfény. Fontos, hogy felismerd a körmödön, talpadon, a nyálkahártyán megjelenő elváltozásokat vagy a tested más pontjain megjelenő bőrdudorokat. Ezek a bőrelváltozások éppen olyan veszélyesek lehetnek, mint a melanoma már sokak által ismert anyajegyes változata. Ha a rendszeres önvizsgálat során valami gyanússá válik, soha ne habozz, és fordulj bőrgyógyászhoz a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

NODULÁRIS MELANOMA

Az összes melanomás megbetegedésnek mintegy ötödét az úgynevezett noduláris vagy göbös/dudoros/bőrből félgömbszerűen kiemelkedő melanoma adja. Azért fontos ismerned és felismerned, mert gyakran nem a melanoma tipikus jegyeit mutatja:

 • a bőr szintjéből előemelkedő dudorként, göbként érzékelhető
 • a szélei szabályosak
 • tapintása tömött, kemény lehet
 • színe általában sötétbarna vagy fekete, de lehet kék, rózsaszín vagy bőrszínű is
 • jellemző rá, hogy kifekélyesedik, rendszeresen vérzik
 • gyakran ad áttétet
 • növekedése gyors
 • leggyakrabban a háton, mellkason, lábakon és arcon jelenik meg

A noduláris melanoma bárkinél kialakulhat akkor is, ha védi magát az erős napsütéstől. A leggyakrabban azonban a 60 év feletti férfiak számára jelent kockázatot.

KÖRÖM ALATTI MELANOMA

A körmök alatt megjelenő melanoma kinézete eltér a melanoma tipikus formájától. Kiemelt kockázati csoport a sötétebb bőrtónus, de bárkinél jelentkezhet.

A körömmelanoma tünetet okozhat a köröm melletti bőrön, a körömágyon és magán a körömlemezen is. Tűnhet zúzódásnak vagy a körömlemezen, a köröm melletti bőrön hosszanti irányban végigfutó barna csíknak. Előfordulhat, hogy a köröm elemelkedését okozza az ujjon.
Ha valódi sérülés okoz elszíneződést a körmünk alatt, az a köröm növekedésével elhalványul vagy eltűnik, a körömmelanoma azonban idővel inkább nő és szélesedik. Mivel a kézen és lábon is megjelenhet, a körmök csíkozódása, makacs elszíneződése esetén érdemes BŐRGYÓGYÁSZ szakorvoshoz fordulni.

Tenyéri-talpi melanoma

A tenyér és a talp bőrén megjelenő melanoma különlegessége, hogy nem az UV-sugárzás a fő rizikótényező. Bár viszonylag ritkának számít, és főként idősebb korban jellemző a megjelenése, a rendszeres önellenőrzések idején soha ne hagyjuk ki a tenyerünk, a talpunk és a lábujjközök vizsgálatát.
A tenyéren vagy a talpon lévő melanoma nézhet ki úgy, mint egy változást mutató anyajegy, de egyéb tünetekre is figyeljünk, mint:

 • vöröses növekvő folt,
 • nem gyógyuló seb a talpon,
 • korábbi sérülés területén megjelenő folt.

A talpi melanoma kezdetben apró, de mivel rejtett helyen van, a felfedezésekor már gyakran nagyra nő.
Késői felfedezése a gyógyulási esélyek csökkenésével jár.

NYÁLKAHÁRTYA-MELANOMA

A nyálkahártya melanoma kiindulhat a száj, az ajak belső felületéről, az orrüregből és a nemi szervről is. Amennyiben az említett területeken nem gyógyuló seb vagy szürke, barna, kék, vörös (vagy akár többszínű) folt jelenik meg, fordulj bőrgyógyászhoz! Visszatérő orrvérzések és orrdugulás esetén fül-orr-gégész szakorvost kell felkeresni!

Melanomacentrumok

Országos Onkológiai Intézet Dermatoonkológiai Osztály

1122 Budapest, Ráth György u. 7–9.

https://onkol.hu/betegeknek/fekvobeteg/borgyogyaszati-osztaly/

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

1085 Budapest, Mária u. 41.

https://semmelweis.hu/borklinika/

Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Dermatoonkológiai Osztály

4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

https://dermatologia.unideb.hu/

Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika

7632 Pécs, Akác u. 1.

https://aok.pte.hu/hu/egyseg/320

Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Dermatoonkológiai Részleg

6720 Szeged, Korányi fasor 6.

https://u-szeged.hu/szakk/dermall/jarobeteg-ellatas/onkologiai-ambulancia

Vas Megyei Markusovszky Kórház Onkoradiológiai Osztály

9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.

http://markusovszky.hu/betegellatas/szombathely

Ha melanomát diagnosztizáltak nálad, vagy esetleg már meg is történt a sebészi eltávolítása, akkor keresd fel valamelyik hazai melanomacentrumot. Itt – ha indokolt – a szakemberek további vizsgálatokkal meg tudják állapítani, hogy a bőrdaganat típusa és a betegség előrehaladottsága indokolja-e a további kezelést. Amennyiben igen, akkor műtét vagy modern gyógyszeres terápia is szükséges lehet, melyekkel csökkenthető a betegség kiújulásának rizikója, vagy hatékonyan kezelhető a betegség áttétes formája.

Ez a weboldal a Magyar Dermatológiai Társulat támogatásával jött létre. A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő szervezet a gyógyításon túl kiemelt feladatának tekinti az életminőség javítását, a gyakran előforduló bőrbetegségekkel kapcsolatos szakmai felvilágosítómunkát és a betegségekben érintettek tájékoztatását.