Az időben felfedezett melanoma gyógyítható!2023. május 25.

Az egyik legveszélyesebb bőrdaganat a melanoma. A betegség kockázata az életkorral együtt nő, de sajnos ma már ez a fiatal nők és férfiak egyik leggyakoribb daganatos betegsége.

A jó hír, hogy korai stádiumában felfedezve és a megfelelő terápiával az életkilátásokat nem befolyásolja. A kulcs: az időben történő felismerés! Később – a már áttétes esetekben – a gyógyulási arány a töredékére csökken.

A betegség gyakoriságának növekedése és az ismeretterjesztő kampányok ellenére az emberek nagy része sajnos nem foglalkozik ezzel a témával.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján végzett kutatás alapján kijelenthető, hogy az egészségtudatosság nem függ össze a „melanomatudatossággal”. Ugyanis még az egészségtudatos életmódot élő és az általános prevencióra figyelő emberek sem tudatosak a melanoma kapcsán. A melanomás betegek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a betegséget megelőző egy évben odafigyelt az egészségére. Ennek ellentmond, hogy csupán 15 százalékuk érdeklődött a bőrrák felismerésének lehetőségeiről. Csak 13 százalékuk gondolta, hogy másokéhoz képest több az esélyük a megbetegedésre. És ami a legsajnálatosabb figyelemre méltó adat: 38 százalékuk nem tudott arról, hogy a melanoma egy rosszindulatú bőrdaganat.

Vagyis még az egyébként egészségtudatos emberek sem mind ismerik a bőrrák kockázatát, és nem járnak bőrgyógyászati szűrésekre azok sem, akik egyébként rendszeresen részt vesznek szűrővizsgálatokon.
Pedig a melanoma, időben felismerve, nagy eséllyel gyógyítható betegség.

Ne adj esélyt a melanomának!