Hurrá, itt a nyár! De óvatosan a napon!2023. június 13.

A tavasz végi, nyár eleji időszak – az őszi mellett – a kirándulások, a szabad levegőn végzett sportok időszaka. Örülünk a visszatérő napsugárzásnak. De figyeljünk arra, hogy a téli depressziós napok elmúltával se vigyük túlzásba a napon tartózkodást.

Természetesen a nyári nap sugarai sokkal intenzívebbek, de már májusban is legyünk óvatosak. Néhány alapvető tanáccsal, tudnivalóval segítünk elkerülni a napfény által okozott – néha súlyos fokú – bőrbetegségeket. A jó idővel egyre nő a napsütéses órák száma, ami együtt jár az egyre intenzívebb UV-sugárzással. Szervezetünk ugyan melanin (festékanyag) termelésével természetes módon védekezik a napfény ellen, de ezzel csak bizonyos mértékig vagyunk képesek megszűrni a káros sugarakat. Fontos tehát, hogy másképpen is védekezzünk.

A napozás miatti károsodás mértéke függ a bőrtípustól, a napon tartózkodás időpontjától és időtartamától, valamint a fényvédelmi módszer (fényvédő készítmény, ruházat) hatékonyságától. Enyhébb esetben csak bőrpírt észlelünk, később kialakulhat első- vagy másodfokú napégés, amelyet hámlás követ. A heveny következmények mellett krónikus ártalomként bőrrák alakulhat ki, amelyek közül a melanoma legveszélyesebb.

A különböző bőrtípusú embereket eltérő mértékben veszélyezteti az UV-sugárzás és a melanoma kockázata, ahogy a leégés veszélye is.

A világos bőrűek akár 10-15 perc alatt is lepirulhatnak a napon, ezért ők mindenképpen használjanak magas faktorszámú naptejet, keressenek árnyékot, viseljenek ruházatot (kalap, póló), és lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a napon.

A káros napsugárzásnak fokozottan ki vannak téve azok, akik rendszeresen a szabadban végeznek munkát. A kertészek, építőipari munkások, strandon dolgozók – ha lehetőségük van rá – húzódjanak minél inkább az árnyékba, figyeljenek a folyadékfogyasztásra, hordjanak védőruházatot, és mindenképpen használjanak naponta többször naptejet.

A szabadidős sportok, hobbik esetén szintén ügyeljünk a napon töltött idő mennyiségére és a fényvédelemre.

Felhívjuk a nyaralók, napozók figyelmét, hogy a nagyobb kiterjedésű vízfelület (tavak, tengerek) mellett mindig intenzívebb a napsugárzás, tehát nagyobb a leégés veszélye is.

Használj UVA és UVB-sugárzás ellen is védelmet adó, legalább 30 faktoros naptejet, UV-szűrős napszemüveget és arcot árnyékoló kalapot a nyári napsütés UV-sugárzása ellen.

Fokozottan figyeljenek orvosuk tanácsára bizonyos betegségekkel élők és a szervátültetés miatt gyógyszert szedő betegek. Mindenkinek fontos tájékozódnia a kezelőorvostól arról, hogy a felírt gyógyszerek közül melyek rendelkeznek fényérzékenyítő hatással. Ebbe a csoportba nemcsak bizonyos daganatgátló szerek tartoznak, hanem egyes fájdalomcsillapítók és antibiotikumok is.

Mindenkire érvényes tanács, hogy nyáron, délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg minél kevesebb időt legyen a napon, a napon töltött időben mindenképpen használjon magas faktorszámú fényvédőt és viseljen kalapot / sapkát.

Szintén általános javaslat, hogy kerüljük a szoláriumozást!

Különösen figyeljünk a kisgyerekekre! Őket is magas faktorszámú naptejjel kenjük, adjunk rájuk szellős vászonkalapot, -kendőt és napszemüveget. A kisbabákat mindig árnyékos helyre vigyük.