Az önvizsgálat a korai felismerés kulcsa2023. június 21.

A bőrrákok közül a legveszélyesebb a melanoma. Van egy jó hírünk: időben felismerve jól kezelhető. Ezért fontos az önvizsgálat!

Az önvizsgálat nagyon egyszerű, néhány perc alatt elvégezhető. Nem kell hozzá más, csak egy tükör vagy egy segítőtárs. És nem fáj!

Elmondjuk, hogyan csináld!

Menj egy jól megvilágított helyre, ahol nagy tükör van. A lényeg: a testeden keress minden olyan elváltozást, anyajegyet, kinövést, amely eltér a többitől, más az alakja, színe, nagysága. Lehet ez egy új kinövés, amit még nem láttál.
Kezdd az arcoddal, nyakaddal. Koncentrálj az újonnan megjelent anyajegyekre, foltokra. A hajadat elválasztva nézd meg, és tapintsd is meg a fejbőrödet.

Ezután jöhet a mellkas, a hastájék vizsgálata. Itt már segíthet a kézitükör. A hát felfedezéséhez jól jöhet egy társ vagy egy dupla tükrös megoldás.

Remélhetőleg eddig minden rendben van!

Most következzen a kar és a kezek. A válltól lefelé induljunk, nem megfeledkezve a hónaljunkról! Lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes megnézni az ujjaink közét és a körmeinket is.

Ezután jöhet a comb, a láb és a lábfej. Itt is fontosak a részletek, a nehezebben látható testtájékok: a comb- és térdhajlat vagy az ágyék. Ellenőrizzük a lábujjainkat, a -körmeinket, sőt a talpunkat is.
Ha valami gyanúsat találsz, ne ess pánikba! Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni! Viszont ne is késlekedj: kérj időpontot bőrgyógyász szakorvoshoz. A legfontosabb a gyanús bőrelváltozást minél előbbi felfedezni, haladéktalanul orvoshoz fordulni, és szükség esetén kezelni.