Melanomaszűrés: most jött el az ideje?2022. szeptember 16.

Itt az ősz, és itt az anyajegyvizsgálatok ideje. Hogy miért pont ősszel a legjobb a teljes testet szakemberrel megnézetni? Jó oka van.

A bőrgyógyászok ugyan rendszeresen nyár elején hívják fel a figyelmet a bőr védelmére és a napsugárzás okozta elváltozások ellenőrzésére, az anyajegyek kóros – és esetleg rákos – károsodását mégis ősszel ideális ellenőriztetni.

A legveszélyesebb bőrrákos megbetegedésnek tartott melanoma elsődlegesen az anyajegyek elváltozásán érhető tetten. Miközben mindenkinek javasolt a rendszeres önellenőrzés, évente egyszer a szakember által elvégzett, a teljes testet érintő anyajegyszűrés is kiemelten ajánlott. Sőt, azoknak, akik az úgynevezett kockázati csoportokba tartoznak – tehát nagyon fehér a bőrük, sok anyajegyük van, vagy a családjukban előfordult már melanomás megbetegedés –, félévente szükséges ez a fontos szűrővizsgálat. Egyáltalán nem véletlen azonban, hogy a melanomaszűrések ideális időpontja a kora ősz.

teljes testet érintő anyajegyszűrés

Ha ugyanis sebészeti beavatkozást igénylő elváltozást talál a szakorvos – tehát a károsodott anyajegyet el kell távolítani –, rendkívül fontos a fényvédelem. Az ajánlás szerint a seb optimális gyógyuláshoz legalább fél évig nem szabad, közvetlen napfénynek érnie a heg területét. Kerülendő a fokozott hőség, és az általa kiváltott verejtékezés. Ez leginkább az őszi és téli hónapokban oldható meg kényelmesen.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy ha gyanús anyajegyet találunk magunkon az otthoni önellenőrzések során, ne forduljunk sürgősen bőrgyógyászhoz. Az úgynevezett rút kiskacsa módszert igénybe véve azt érdemes figyelnünk, hogy a nagyjából egyforma anyajegyeink között van-e olyan, amelyik méretében, formájában, körvonalában, szabályosságában és színében jelentősen eltér a többitől. Ha ilyet találunk, mindenképpen keressük fel a szakorvost!