Az ősz hideget hoz, és sajnos bőrtüneteket is2022. szeptember 9.

Számos olyan bőrprobléma létezik, amely a hidegebb évszakokban jelent igazán kellemetlen, olykor fájdalmas terhet. Néhány közülük szinte azonnal jelentkezik, amint véget ér a nyár.

Az ősz mindig nagy változást jelent az életünkben. Hirtelen hűl le a levegő, emiatt szinte átmenet nélkül váltunk melegebb, a testünket és bőrünket fedő ruházatra. A bioritmusunk alaposan átalakul, ami hatással van a hormonjainkra és az anyagcserénkre. Emellett felnőtteknél a visszatérés a munkába, az iskolakezdés pedig a gyermekeknél okozhat emelkedett stressz-szintet. Ha valaki már foglalkozott a bőrbetegségekkel, vagy immunológiai eredetű bőrtünetekkel él együtt, ismerősek lehetnek az alábbi elváltozások, ugyanis éppen ezek a leggyakoribb kiváltó okai bizonyos betegségek fellángolásainak.

Őszi bőrtünetek, bőrbetegségek

Atópiás dermatitisz

Az atópiára hajlamos gyermekek és néhány felnőtt esetében eleve jellemző, hogy viszonylag kis hatásokra is komoly immunreakciókkal válaszol a szervezetük. Nem véletlen, hogy ősszel kiemelt figyelmet igényelnek az atópiás dermatitisszel élő gyermekek.

Pikkelysömör

Ez a sokarcú, leginkább genetikai hajlamon alapuló autoimmun eredetű betegség szintén rendkívül sokféle okból lángolhat fel, és a már említett környezeti és hormonális változások, illetve a stressz is a gyakori kiváltó faktorok közé tartozik. Mivel a pikkelysömörnek létezik egy gyakran ízületi gyulladással járó változata is, a fenti változások nemcsak a bőrtünetek erősödését okozhatják, de a kéz ujjait és a végtagok ízületeit szintén érinthetik.

Vírusos övsömör

Nem az ősz következménye ugyan, de a hidegebb hónapokban megszaporodó fertőzések közé sorolható, gyakran fájdalmas hólyagosodással járó betegséget a bárányhimlő vírusa okozza. Leggyakrabban az idősebb korosztályt érinti, mert az ellenálló képességük eleve gyengébb a vírusokkal szemben. Bár a betegség fájdalmas is lehet, igazi veszélyeit a neurológiai szövődmények jelenthetik, ezért ilyenkor még inkább figyeljünk idősebb hozzátartozóinkra. Szükség esetén segítsünk nekik, hogy eljussanak a szakorvoshoz.