Hogyan kezeljük a leégést?2022. június 16.

A leégés kezelésének első számú szabálya, hogy ne égjünk le. Persze mindenkivel előfordulhat, hogy túl sok időt tölt fedetlen testtel a napon. Összefoglaljuk tehát, mi minden segíthet, ha már leégtünk.

Először is fontos tudni, hogy a barnulás a bőr természetes védelmi reakciója. A barnaság valóban ad némi védelmet a bőr bőrt károsító UV-sugárzás ellen, a vizsgálatok szerint azonban ez nem több a 4-es faktorszámú, vagyis egy meglehetősen gyenge napvédő krém hatásánál. Ezért sosem szabad abba a hitbe ringatnunk magunkat, hogy nem lehet bajunk a napon, ha egyszer már lebarnultunk.

A leégés során a bőrünk rendkívüli mértékben károsodik. Az ultraibolya sugárzás különböző hullámhosszai különböző mélységben roncsolják a bőr szöveteit. Bár a bőrünk természetes védelme egy határig képes korrigálni ezt a hatást, a túlzott UV-terhelés sejtpusztulást okoz. A bőrfelszín alatti erek kitágulnak, hogy fokozzák a véráramlást, és segítsenek az immunsejteknek elszállítani az elhalt sejtek anyagait. Ez a természetes reakció okozza a gyulladásszerű állapotot, amit leégésként ismerünk. A gyulladásból a bőrsejtek többsége regenerálódik, de mindig lehetnek olyan sejtek, amelyek genetikai károsodása nem fordítható vissza. Ez az oka, hogy a gyakori leégés és a túlzott UV-terhelés a különböző bőrdaganatok kialakulásához vezet.

Visszafordítható a leégés? 

Bár egyes kozmetikumok ezt ígérik, sőt teljes sejtregenerációval kecsegtetnek, sajnos nem született még olyan tudományos kutatási eredmény, amely ezt igazolná. Magyarán ha már leégtünk, az nem fordítható vissza, és a regeneráció sem gyorsítható fel igazán. A szervezetünk öngyógyító mechanizmusaira kell hagyatkoznunk a kellemetlen, gyulladásos állapot felszámolásában. És ez időbe telik.

Mit tegyünk, ha leégtünk? 

  1. Bár egyes kozmetikumok ezt ígérik, sőt teljes sejtregenerációval kecsegtetnek, sajnos nem született még olyan tudományos kutatási eredmény, amely ezt igazolná. Magyarán ha már leégtünk, az nem fordítható vissza, és a regeneráció sem gyorsítható fel igazán. A szervezetünk öngyógyító mechanizmusaira kell hagyatkoznunk a kellemetlen, gyulladásos állapot felszámolásában. És ez időbe telik.
  1. A bőr hidratálása ilyenkor még fontosabb, mint normál, nem leégett bőr esetén. Ezért egyrészt igyunk a szokásosnál jóval több folyadékot, másrészt napközben többször is zuhanyozzunk, de a leégett bőrfelületen ne használjunk szappant vagy tusfürdőt. A piros területekre használjunk minőségi, illatanyagmentes hidratáló krémet.
  1. Ha a leégés komoly fájdalommal jár, a gyártók előírásainak megfelelően vegyünk be fájdalomcsillapítót.

Mit mond a bőrgyógyász? 

Ha a leégés a szokásosnál is komolyabb rosszulléttel, lázzal, vízhólyagokkal, erős fejfájással jár, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. A gyulladás csökkentésére a szakorvos esetenként hidrokortizon-tartalmú kenőcsöt javasolhat. Ha a bőr felhólyagosodik, az orvos tanácsa szerint fontos, hogy a fertőzésveszély elkerülése érdekében ne szakítsuk fel a hólyagokat.