Mit nézzünk az UV-indexen?2022. június 5.

Amikor az időjárás-jelentés azt mondja, hogy „a nappali csúcshőmérséklet 29 és 31 fok között várható, a napsütést csak időnként zavarják meg a gomolyfelhők, az UV-sugárzás országszerte erős”, a legtöbben valószínűleg arra figyelünk, lesz-e a hétvégén eső. De vajon mit jelent az erős UV-sugárzás?

Az úgynevezett UV-index egy nemzetközi rendszer, melyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete dolgozott ki sok évvel ezelőtt. A bőrünkre és látásunkra is veszélyes UV-sugárzás értékét osztja öt csoportba aszerint, hogy az adott UV-terhelés mennyire veszélyes. A Nap fényében megtalálható a látható fény mellett számos más elektromágneses hullámhossz, így a hőért felelős infravörös tartomány és a látható fény legmagasabb frekvenciái feletti ultraibolya tartomány is.

Frekvencia és hullámhossz szerint ezt az UV-tartományt is több részre osztja fel a tudomány. Például az alacsonyabb frekvenciájú, nagyobb hullámhosszú, de akár a vastag felhőrétegen is áthatoló UV-A, valamint a sokkal károsabb, de könnyebben szűrhető UV-B sugárzásra. Létezik még UV‑C is, amit elsősorban az orvosi fertőtlenítésben alkalmaznak, hiszen pillanatok alatt elpusztítja az élő sejteket, így a kórokozókat. Jó hír viszont, hogy a Föld légköre teljes egészében kiszűri ezt a Napból érkező sugárzást.

Ha a bőrre gyakorolt hatását nézzük, az UV-A sugárzás a bőr felső rétege alá is könnyebben hatol be, és okoz ott károsodást. Az UV-A sugárzás felel főként az alapvető barnulásért, az enyhébb fokú leégésért, vagyis képes károsítani a bőrt, sőt az évek alatt felgyűlik – mintegy összeadódik – a hatása, és rákos elváltozásokat okozhat. Fontos, hogy áthatol még az ablaküvegen is.

Az UV-B sugárzást elvileg könnyebb kiszűrni, ugyanakkor megfelelő fényvédelem nélkül előidézhet súlyos bőrégést, hólyagos bőrgyulladást, retinagyulladást, és alapvető okozója lehet a melanoma nevű bőrdaganatnak. Az UV-B sugarak intenzitása változó: minél rövidebbek az árnyékok, annál intenzívebb az UV-B sugárzás. De ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, mert eközben az UV-A sugárzás szintje szinte egész nap állandó, tehát a bőrünket minden napszakban terheli. Ezért fontos tudni, hogy mit mutat az UV-index.

UV-sugárzás index

Gyenge UV-sugárzás (UV-index 0-2,9)

Ez az a szint, amelyik megfelel egy felhős téli, vagy egy erősen borult nyári napnak. A káros sugárzás szintje alacsony, de fényvédelem nélkül ilyenkor sem ajánlott a kisgyermekeket és a csecsemőket a szabadba vinni egy óránál hosszabb időtartamra.

Mérsékelt UV-sugárzás (UV-index 3-4,9)

Az átlagember számára még ez a szint is alacsony veszélyességet jelent. Az érzékeny bőrűek azonban már mérsékelt sugárzási szintnél is leéghetnek. Ilyenkor 11 és 15 óra között már nem ajánlott fél óránál hosszabb időt tölteni a tűző napon. Az UV-szűrős napszemüveg és a napvédő krém már ajánlott.

Erős UV-sugárzás (UV-index 5-6,9)

Ez a szint a fedetlen, védtelen bőrfelület számára már komoly kockázatot jelent, garantálva, hogy 20-30 perc alatt leégjünk. Érzékeny bőrű embereknek ezért már a negyedóránál hosszabb napfürdő sem ajánlott. 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napsütést. A napvédő krémet és a napszemüveget egészítsük ki széles karimájú, az egész arcot árnyékoló kalappal.

Nagyon erős UV-sugárzás (UV-index 7-7,9)

Meglepő lehet, de egy felhőtlen nyári napon Magyarországon ez a sugárzási szint a legvalószínűbb. 11 óra után és 15 óra előtt kizárólag a testünket fedő ruházatban menjünk ki a szabadba. A leégési idő maximum negyedóra, emiatt – ha tehetjük – napszemüveget és napvédő készítményeket használva is tartózkodjunk árnyékban. Fontos, hogy még napernyő alatt is elérhet minket az UV-sugarak 60–65%-a. Vízparton a visszatükröződő UV-sugarak jelentik a kockázatot.

Extrém UV-sugárzás (UV-index 8,0 felett)

Ilyenkor már szinte garantált a 10 percen belüli bőrkárosodás. Sajnos még az ilyen erős, akár a 11-es szintű UV-index sem ritka nyaranta. Próbáljunk beltérben vagy erősen árnyékolt helyen maradni a napsütéses órákban. Ha mégis muszáj kimennünk, a magas faktorszámú napvédő krém, a vállat, karokat is takaró, jól szellőző ruházat, a jól árnyékoló kalap és a megbízható napszemüveg ne maradjon otthon. Ilyen magas ibolyántúli sugárzási szintnél a gyermekeket semmiképpen, még rövid időre se engedjük a napra!