Tényleg szükséges a napozás a D-vitamin pótlásához?2022. június 20.

Két dolgot talán mindenki tud a D-vitaminról. Egyrészt hogy fontos a pótlása, másrészt hogy nyáron a napsütés segíti a szervezetünket a D-vitamin termelésében, míg télen táplálékkal kell pótolnunk ezt a vitamint. De tényleg napoznunk kell, hogy nyáron ne legyünk vitaminhiányosok?

A D-vitamin rendkívül fontos számos élettani folyamathoz. Szerepet játszik az immunrendszerünk működésében és a csontok kalciumfelvevő képességében, vagyis az erős csontozat fenntartásában. Ezért is szól úgy az orvosi ajánlás, hogy naponta 2000 nemzetközi egységnyit kell belőle fogyasztanunk. Főként télen, amikor a bőrünket eleve kevesebb természetes fény éri. A napfény UV-sugárzása ugyanis valóban kiváltja a szervezet természetes D-vitamin-előállító képességét.

Csakhogy, mint az köztudott, az UV-sugárzás számos káros hatással is jár. Ha pedig valóban tisztán a Nap sugaraira bíznánk a szervezetünk vitamintermelését, az több hátránnyal járna, mint amennyi előnyt a módszer jelentene. Ehelyett a kulcs a táplálkozás. Miközben télen főként a táplálkozáskiegészítőkre hagyatkozunk, nyáron bőségesen elérhetők a fő vitaminforrásként elérhető halak, növényi olajok, tejtermékek, gombák és olajos magvak is.

Egyes közösségimédia-oldalak felvetik, hogy a természetes közegben élő őseink több ezer éve sem fogyasztottak D-vitamin-kapszulákat, és a napsugárzás elől sem bújtak el. Ehhez azonban a tudományos nézetek azt az ellenérvet teszik hozzá, hogy az ősemberek átlagos élettartama nem is haladta meg a 30 évet. Márpedig a D-vitamin-hiány okozta problémák jellemzően éppen idősebb korunkban jelentkeznek.

Akkor mi a megoldás? 

Az első számú tanács, hogy ne a bőrünket napoztassuk, hogy elégséges vitaminhoz jussunk. Ha lehet, évente ellenőriztessük egészségügyi szakemberrel a szervezetünk vitaminellátottságát, és ha szükséges, akár nyáron is fogyasszunk D-vitamin-készítményeket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy soha ne menjünk a napra. De azt az itt is megtalálható, alapvető tippek betartásával tegyük.

A legegyszerűbben megfogadható tanács talán ez: ha nyaralni megyünk, próbáljunk olyan színű bőrrel hazaérkezni, amely a lehető legközelebb áll az induláskori állapothoz. Orvosi szempontból nem létezik olyan ugyanis, hogy „egészséges barnaság”. Még a D-vitamin kedvéért sem.